Santaros klinikose dokumentams pasirašyti naudojamas organizacijos spaudas: tokia gydymo įstaiga – vienintelė šalyje

Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose dokumentams patvirtinti kvalifikuotu elektroniniu parašu naudojamas organizacijos spaudas – saugi, patogi, greita ir inovatyvi priemonė. Santaros klinikos – pirmoji ir vienintelė gydymo įstaiga, turinti vieną pažangiausių IT centrų, organizacijos spaudą naudoja dokumentams, teikiamiems į e.sveikatos sistemą, pasirašyti.

Pasak VUL Santaros klinikų Informatikos ir plėtros centro Informacinių sistemų skyriaus vedėjo Justo Trinkūno, iki šiol dokumentams, teikiamiems į e.sveikatos sistemą, pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu buvo pasitelkiami keli būdai – panaudojant mobilųjį elektroninį parašą arba Registrų centro išduotą lustinę kortelę: „Šios pasirašymo priemonės nebuvo patogios. Namuose palikta kortelė arba pasibaigęs jos galiojimo laikas trukdė patikimai ir greitai suteikti paslaugą pacientui. Dėl to kartu su Sveikatos apsaugos ministerija buvo pradėta galvoti, kuo šias dvi priemones galima būtų pakeisti, kad dokumentų pasirašymas būtų patogus ir tinkamas.“ Tokia priemonė ir yra organizacijos spaudas.

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Aurimo Pečkausko, kruopšti dokumentacija ne mažiau svarbi nei pats gydymas, nes padidina pacientų gydymo eigos atsekamumą ir duomenų patikimumą. „Nuolat ieškome būdų, kaip sumažinti biurokratinę naštą medikams, tam pasitelkdami šiuolaikinius sprendimus. Organizacijos spaudas yra viena iš tokių priemonių, kuri itin palengvina medikų darbą pasirašant dokumentus ir skiriant daugiau laiko pacientui. Šis sprendimas pritaikomas ir kitų gydymo įstaigų veikloje, raginu jas naudotis gerąja Santarų klinikos praktika ir diegti pas save šią inovaciją“, – teigia A. Pečkauskas.

Naudoti organizacijos spaudą – paprasta ir greita. „Organizacijos spaudo sertifikatas yra įdiegtas serveryje (tarnybinėje stotyje). Gydytojas, prisijungęs prie elektroninės paciento sveikatos istorijos, save identifikuoja asmeniniu PIN kodu ir, siekdamas joje padarytus įrašus pateikti į e.sveikatą, visai įstaigai įdiegtu įrenginiu dokumentus pasirašo, – dokumentų pasirašymo metodiką aiškina Informatikos ir plėtros centro skyriaus vedėjas J. Trinkūnas. – Šiuo parašu gali naudotis visi gydymo įstaigos darbuotojai, teikiantys sveikatos priežiūros paslaugas.“

VUL Santaros klinikų Šeimos medicinos centro gydytojas dr. Kazys Simanauskas, naudojantis organizacijos spaudą kasdieniame darbe, džiaugiasi dokumentų pasirašymo sparta: „Pildydami medicininę dokumentaciją gaištame daug laiko. Naujasis pasirašymo būdas išties labai greitas. Jis palengvina darbą tiek Šeimos medicinos centro gydytojams, tiek ir gydytojams rezidentams.“

E.sveikatai teikiami dokumentai, pasirašomi organizacijos spaudu, atitinka informacijos saugos reikalavimus. Tai vaistų receptai, pažymos (vaiko gimimo, mirties liudijimo, vairuotojų sveikatos patikrinimo, mokinio sveikatos pažymėjimo ir kt.), stacionaro epikrizės, siuntimai, išrašai, ambulatorinio apsilankymo dokumentai, vakcinacijos įrašai, laboratorinių tyrimų siuntimai ir kt. Organizacijos spaudu pasirašyti dokumentai yra matomi e.sveikatos naudotojų – kitų įstaigų gydytojų, vaistininkų ir kt.

Santaros klinikų darbuotojai, teikiantys duomenis e.sveikatai, per dieną turi pasirašyti dešimtis tūkstančių dokumentų: „Darbuotojai džiaugiasi šia greita funkcija. Pasirašymui nereikia turėti savo priemonių, naudojant mobilųjį telefoną pasirašyti galima tik vieną dokumentą, o naudojant organizacijos spaudą – vienu metu galima pasirašyti šimtus ar tūkstančius dokumentų, – naudą medicinos personalui aiškina J. Trinkūnas. – Pavyzdžiui, pas šeimos gydytoją atėjusiam pacientui, sergančiam keliomis lėtinėmis ligomis, reikia išrašyti receptus dešimčiai pavadinimų vaistinių preparatų. Šeimos gydytojas turi inicijuoti dešimties dokumentų pasirašymą – tiek pat kartų į mobilųjį telefoną suvesti PIN kodą. Šiam veiksmui gaištamas laikas – vienam dokumentui galbūt sugaištama apie pusę minutės, jei sistema trinka – tuomet dar ilgiau. O pasirašant organizacijos spaudu – visi pasirašyti skirti dokumentai pažymimi ir vienu mygtuko paspaudimu iškart visi ir pasirašomi. Visus šiuos pasirašytus dokumentus pacientas, taip pat ir gydytojai, vaistininkai, nuo pasirašymo momento mato paciento e.sveikatos paskyroje.“

VUL Santaros klinikose registruojama apie 1 mln. pacientų apsilankymų per metus. Jiems suteikiamų paslaugų – apie 4 milijonus. Tiek dokumentų yra pateikiama į e.sveikatą, jie turi būti pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu. Todėl šio veiksmo greitis ir patikimumas yra labai svarbus. „Bendradarbiaujant  su Sveikatos apsaugos ministerija, Registrų centru buvo rastas būdas, užtikrinantis reikalingą saugumą ir palengvinantis medikų darbą“, – sako Santaros klinikų Informatikos ir plėtros centro Informacinių sistemų skyriaus vedėjas Justas Trinkūnas.

Pranešimą paskelbė: VUL Santaros klinikos
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-12-21 10:20
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
Prisegti failai
pasidalinti
atgal