Gyvūnai neturėtų būti dovanojami: jie – ne gyvas žaisliukas, o didelis įsipareigojimas ir atsakomybė

Kasmet artėjant šventėms aplinkosaugininkai ir gamtininkai primena nedovanoti „gyvų“ kalėdinių dovanų. Mielas kačiukas, šuniukas, jūrų kiaulytė, šinšila, vėžliukas, varlė ar žuvytės pradžiugins ir vaikus, ir suaugusius, tačiau kartu tai didelė atsakomybė ir įsipareigojimas. Tinkamai pasirūpinti laukiniais gyvūnais ir augintiniais reikia ne tik žinių, bet ir skirti nemažai laiko, todėl toks pasirinkimas turi būti gerai apgalvotas.

„Prieš įsigydami gyvūną turime labai aiškiai suvokti, kaip atrodys mūsų kasdienybė atsiradus šuniukui, kačiukui ar kitam augintiniui. Ar galėsite juo rūpintis kasdien, skirti daug laiko ir energijos, kad, pavyzdžiui, šuo galėtų reguliariai mankštintis ir daug vaikščioti, bėgioti lauke. Kas pasikeis jūsų ar jūsų šeimos gyvenime, jei jame atsiras augintinis? Kas juo rūpinsis, kai jūs išvyksite ar atostogausite? Ar esate pasirengę papildomoms išlaidoms?“, – atkreipia dėmesį Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės patarėja Aleksandra Voicechovska.

Skaičiuojama, kad vidutinės šuns išlaikymo išlaidos yra apie 1 tūkst. eurų ar daugiau per metus (maisto, medžiagų, sveikatos ir priežiūros išlaidos ir kt.). Įsigydami gyvūną iš gyvūnų globėjų arba veisėjų ieškokite geros reputacijos gyvūnų prieglaudos ar veisėjo, patikrinkite veterinarijos registracijos numerį. Jei nutarėte įsigyti gyvūną augintinį – prisiminkite, kad turite įsigyti paženklintą mikroschema ir Gyvūnų augintinių registre įregistruotą šunį, katę ar šešką.

Po to būtina pakeisti gyvūno augintinio savininko duomenis Gyvūnų augintinių registre. Šuo ar katė turi būti vyresnis nei 8 savaičių amžiaus ir atjunkytas, o 12 savaičių amžiaus privalomai vakcinuojamas nuo pasiutligės. Turite pamatyti iš ko įsigyjate gyvūną, Patikrinkite detales: atvedimo datą, vietą, kur yra patelė, atvedusi jauniklius.

Pasak A. Voicechovskos, artėjant gražiausioms metų šventėms liūdna kalbėti apie beglobių gyvūnų perteklių ir perpildytas Lietuvos gyvūnų prieglaudas bei problemas su kuriomis susiduria šios įstaigos. Todėl prieš priimdami sprendimą įsigyti gyvūną visada pagalvokite apie beglobius gyvūnus, apsilankykite gyvūnų prieglaudoje, savanoriaukite, susipažinkite su gyvūnų augintinių gyvenimu, jų poreikiais, tai padės priimti teisingą sprendimą dėl atsakomybės už gyvūną prisiėmimo.

„Gyvūnai neturėtų būti dovanojami, nes jie nėra gyvi „žaisliukai“. Svarbu įvertinti, ar tokią dovaną gaunantis asmuo yra susipažinęs su būsimo augintinio biologija, elgsena, laikymo sąlygomis, kurios turi atitikti jo poreikius, ar jam paaugus galėsite skirti daugiau laiko priežiūrai, bendravimui. Galbūt reikės didesnio akvariumo, terariumo ar narvelio, todėl tam teks rasti lėšų ir vietos namuose“, – sako Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės vyresnioji patarėja Laura Janulaitienė.

L. Janulaitienės teigimu, apsisprendus įsigyti laukinį gyvūną, pirmiausiai reikia būti tikram, kad jis nėra invazinis ar saugomos rūšies. Į Invazinių Lietuvoje rūšių sąrašą ir Sąjungai susirūpinimą keliančių invazinių svetimų rūšių sąrašą įtrauktus gyvūnus draudžiama parduoti, perkelti, įsivežti ar kitaip platinti be leidimo. Tačiau jie gali būti nusiperkami Rusijoje, Baltarusijoje ar kitose šalyse, kur netaikomi šie draudimai, veisiami neteisėtai ir parduodami ar dovanojami.

Invazinės ar svetimžemės gyvūnų rūšys, jei buvo auginamos kaip augintiniai ir patenka į gamtą, gali neigiamai veikti biologinę įvairovę, kelti grėsmę vietinėms rūšims, daryti žalą įvairioms ūkio sritims. Be to, šie gyvūnai patiria didžiulį stresą patekę į nepažįstamą jiems aplinką, nesugebėdami susirasti maisto, dėl šalčio, ligų, nesugebėjimo prisitaikyti dažnai žūsta.

Lietuva yra pasirašiusi Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvenciją (CITES). Į jos sąrašus ir į Tarybos reglamento (EB) Nr. 338/97 priedus įtrauktus laukinius gyvūnus galima įvežti, parduoti, keistis, eksponuoti, veisti ar kitaip naudoti su specialiais leidimais, laikantis reikalavimų. Leidimus išduoda Aplinkos apsaugos agentūra. Rūšių lietuviški ir lotyniški pavadinimai kartais keičiasi, todėl būtina internete ar Aplinkos ministerijos svetainėje susirasti invazinių ir saugomų rūšių sąrašus, nuotraukas ir įsitikinti, ar juose tikrai nėra planuojamo įsigyti gyvūno.

Būtina pasidomėti ir sąlygomis, kurias reikia sudaryti laukiniams gyvūnams laikyti namuose, voljeruose, daugiau apie jas – Laukinės gyvūnijos įstatyme, Laukinių gyvūnų naudojimo taisyklėse. Jeigu jų nesilaikoma arba neturima reikalingų leidimų, dokumentų, taikomos sankcijos, gyvūnai gali būti konfiskuoti. 

Pranešimą paskelbė: LR aplinkos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-12-21 15:27
Gamta, aplinkosauga, Ekologija
pasidalinti
atgal