Prezidentas pasirašė Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, supaprastinančias produktų įsigijimą tiesiai iš Lietuvos ūkių

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pasirašė Seimo priimtas Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kuriomis įteisinama trumposios maisto tiekimo grandinės apibrėžtis. Remdamosi šiais pakeitimais perkančiosios organizacijos – ugdymo, gydymo ir kitos įstaigos – galės paprasčiau įsigyti maisto produktų tiesiai iš Lietuvos ūkių. Naujas reglamentavimas bus taikomas įsigyjant produktus iš labai mažų, mažų ir vidutinių gamintojų.

„Žengiame dar vieną svarbų žingsnį vystant šalies regioninę ekonomiką. Trumpųjų maisto tiekimo grandinių sureglamentavimas didins mažų ir vidutinių ūkių gyvybingumą, kels užimtumo lygį mūsų regionuose, taip pat skatins sveikesnę mitybą naudojant šviežius produktus ir atlieps klimato kaitos iššūkius taikant trumpesnius logistinius sprendimus“, – teigė Prezidentas.

Remiantis Viešųjų pirkimų tarnybos analize, šiuo metu viešuosiuose pirkimuose maisto produktų įsigijimo srityje dominuoja dideli tiekėjai (98 proc.), kai tuo tarpu bendra sutarčių verčių apimtis perkant iš kooperatyvų, ūkininkų, bendrijų ir žemės ūkio bendrovių siekia vos 2 procentus. Viešųjų pirkimų įstatymo pataisa sukuria pagrindą šiai situacijai keistis smulkiojo ir vidutinio verslo naudai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2023-12-29 09:07