Bus sprendžiama, kaip sugrąžinti rusų pagrobtus ukrainiečių vaikus

Nuo invazijos į Ukrainą pradžios į Rusiją ir Baltarusiją neteisėtai buvo perkelti 19 546 ukrainiečių vaikai. Sausio 31–ąją – vasario 1–ąją Rygoje vyks tarptautinė konferencija „Russia’s War on Children” („Rusijos karas prieš vaikus“ – liet.), kurios metu bus nagrinėjamos strategijos, kaip šiuos vaikus saugiai sugrąžinti į Ukrainą.

Tikslas – palengvinti Ukrainos vaikų repatriaciją

Konferencijos Rygoje metu bus siekiama nustatyti tarptautines teisines priemones, kurios gali būti panaudotos, siekiant palengvinti Ukrainos vaikų repatriaciją.

Dalyvavimą konferencijoje patvirtino Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska. Renginyje taip pat dalyvaus teisės ekspertai, žurnalistai, žmogaus teises ginančių nevyriausybinių organizacijų atstovai, diplomatai ir kiti specialistai, besispecializuojantys žmogaus teisių, tarptautinės teisės ir karo nusikaltimų srityse. 

Liudys iš okupantų nelaisvės grįžę vaikai  

Konferencija taps istoriniu momentu, mat jos metu liudys rusų pagrobti ukrainiečių vaikai, kuriuos pavyko sugrąžinti atgal į Ukrainą. Taip pat bus aptarti su Ukrainos vaikų pagrobimu susiję politiniai ir teisiniai aspektai bei diskutuojama apie tarptautinės bendruomenės atsakomybę.

„Ką jaučiau tą akimirką, kai atgavau sąmonę Donecko ligoninės palatoje? Diskomfortą, vienatvę, baimę... Nebuvo jokios vilties. Niekam nelinkėčiau patirti to, ką tuo metu jaučiau“, – savo istorija dalijasi 11-metis ukrainiečių berniukas Ilia iš Mariupolio, kurį rusų okupantai iš gimtojo miesto išvežė į okupuotą Donecką. Ilia namo saugiai sugrįžti pavyko tik nenuilstamų močiutės pastangų dėka. 

Tarptautinės bendruomenės įsitraukimas – itin reikšmingas

„Russia’s War on Children” konferenciją globoja Egils Levits, buvęs Latvijos prezidentas ir specialusis atstovas tarptautinės teisės ir nacionalinės atsakomybės klausimais, kuris pabrėžia itin didelę tarptautinės bendruomenės įsitraukimo reikšmę.

„Aktyvus tarptautinės bendruomenės dalyvavimas gali iš esmės pakeisti pagrobtų vaikų likimą. Rasti sprendimus, kaip juos susigrąžinti – mūsų bendra atsakomybė", – teigia E. Levits.

Ukrainos ambasadorius Latvijoje Anatolijus Kustevolas tvirtina, kad esama situacija – itin rimta, todėl reikia dėti visas pastangas, kad pagrobti vaikai kuo greičiau grįžtų į savo šeimas Ukrainoje.

„Mūsų vaikai, kuriuos nuo mūsų atplėšė priešai, įkūnija giliausią mūsų skausmą ir nepalaužiamą įsipareigojimą. Sugrąžinti kiekvieną vaiką į šeimą  –  ne tik užduotis, tai  – pasižadėjimas. Neabejoju, kad kiekvienas tėtis ir kiekviena mama gali suprasti sielvartą, kurį jaučia Ukrainos šeimos, iš kurių vaikai prievarta ar apgaule buvo išvežti į Rusiją“, – sako A. Kustevolas.

Iki šiol pavyko susigrąžinti tik 0,2 proc. vaikų  

Iki šiol Ukraina sėkmingai susigrąžino 387 vaikus, t. y. mažiau nei 0,2 proc. pagrobtų Ukrainos nepilnamečių piliečių. Priverstiniai perkėlimai, įskaitant karo našlaičių atvejus, bei kitos vaikų pagrobimo schemos yra akivaizdūs 4-osios Ženevos konvencijos pažeidimai ir karo nusikaltimai.

Konferenciją „Russia’s War on Children” organizuoja Ukrainos ambasada Latvijoje, Ukrainos užsienio reikalų ministerija, Latvijos užsienio reikalų ministerija, Ukrainos Prezidento kanceliarija, projektas „Bring Kids Back UA“, Vaikų ligoninės fondas ir daugelis kitų rėmėjų.

Pranešimą paskelbė: UAB "Publicum"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-12-29 09:55
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal