VDU Ukrainos centre lankysis Prezidentas Volodymyras Zelenskis

Sausio 10 d., trečiadienį, 18.30 val., Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ukrainos centre vyks susitikimas su Jo Ekscelencija Ukrainos Respublikos Prezidentu, VDU Garbės daktaru Volodymyru Zelenskiu.

Tiesioginę renginio transliaciją galima stebėti čia.

Pasak VDU rektoriaus prof. Juozo Augučio, Vytauto Didžiojo universitetui didelė garbė priimti Ukrainos Prezidentą Volodymyrą Zelenskį. „Prezidentas yra nepaprastas lyderis kovoje už Ukrainos laisvę, teritorijas, žmonių išlikimą, už demokratiją, humanistines vertybes ir už mūsų visų laisvę. Prezidentas V. Zelenskis rodo jaunajai kartai geriausią orumo, ryžto ir moralinės stiprybės pavyzdį, dėdamas didžiules pastangas išsaugoti Ukrainos kultūros, mokslo ir švietimo ateitį“, – sako VDU rektorius.

Universitetas palaiko ilgamečius glaudžius ryšius su Ukraina ir jos akademine bendruomene, su kuria VDU yra pasirašęs daugiau nei 30 bendradarbiavimo sutarčių. VDU Ukrainos centre praėjusiais metais vyko dvi tarptautinės konferencijos: „Prezidento Volodymyro Zelenskio taikos formulė“ ir „Aukštasis mokslas globalių neramumų verpetuose“, taip pat buvo surengta jaunimo idėjų kalvė „Kaip multikultūriškoje aplinkoje išsaugoti savo kultūrines tradicijas?“.

„Iki plataus masto invazijos VDU mokėsi gausus būrys studentų iš Ukrainos, 2022-aisiais priėmėme daugiau nei 300, kai kuriems iš jų sudarėme galimybę apsigyventi VDU bendrabučiuose kartu su šeimomis. Ukrainos centras tampa aktyvia akademinių iniciatyvų ir kultūrinės diplomatijos erdve – atliepiant Prezidento Volodymyro Zelenskio taikos formulės siekius ir Ukrainos eurointegracijos kryptį, surengtos tarptautinės konferencijos žmogaus teisių, energetinio saugumo, aukštojo mokslo klausimais“, – pažymi prof. J. Augutis, pastebėdamas, jog VDU taip pat inicijavo Mariupolio valstybinio universiteto kaip asocijuoto partnerio priėmimą į Europos universitetų aljansą „Transform4Europe“.

Prezidento Volodymyro Zelenskio susitikimas vyks VDU Ukrainos centre (T. Ševčenkos g. 31, Vilnius). Renginyje dalyvaus Prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene, VDU atstovai, diplomatai, 400 ukrainiečių – bendruomenių lyderiai, VDU Ukrainos centro lankytojai, svečiai iš įvairių regionų, organizacijų ir švietimo bendruomenių.

Ukrainos centras, įsteigtas Vytauto Didžiojo universitete  Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyva, yra ukrainiečių bendruomenei Lietuvoje skirta atvira kultūros, švietimo ir bendruomeninių paslaugų erdvė. Nuo pat durų atvėrimo 2022 m. birželį, centras ne tik suteikia erdvę pasitraukusiems iš Ukrainos ir padeda integruotis Lietuvoje, bet ir sudaro jiems galimybes susitikti su tautiečiais, puoselėti savo kultūrą, istoriją ir identitetą, gauti psichologinės pagalbos, neformaliojo švietimo, kultūrines, socialines, kitas reikalingas paslaugas. Centre jau yra apsilankę dešimtys tūkstančių žmonių, tarp jų – aukšto rango pareigūnai ir svečiai iš užsienio. Iki šiol tai yra tarptautiniam bendradarbiavimui atvira kultūrinė ir edukacinė erdvė.

Pranešimą paskelbė: Vytauto Didžiojo universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal