Prezidentas: Lietuva pasirengusi suintensyvinti karinę paramą Ukrainai

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį susitiko su į Lietuvą atvykusiu Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Lietuvos ir Ukrainos vadovai aptarė karo Ukrainoje eigą, saugumo ir gynybos situaciją regione, karinės paramos Ukrainai klausimus.

Susitikime šalies vadovas akcentavo Lietuvos pasirengimą ir toliau visomis priemonėmis remti Ukrainą – karinėmis, ekonominėmis ir politinėmis. Prezidentas pabrėžė, kad 2024 metais reikės dar garsiau ir daugiau kalbėti apie Ukrainą tarptautinėje erdvėje. Pasak šalies vadovo, negalima leisti karo nuovargiui įsigalėti ir tarptautinės paramos intensyvumui mažėti.

„Mes tikime, kad Ukraina laimės šį karą, ir palaikysime Jus iki pergalės. Kito varianto mums niekada nebuvo ir nebus. Aktyviai telkiame sąjungininkes teikti visą būtiną paramą Ukrainai, ypač karinę. Tvirtai palaikome Ukrainos narystės ES ir NATO siekį ir esame pasirengę padėti transatlantinės integracijos kelyje“, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva nepalaiko raginimų siekti taikos tarp Rusijos ir Ukrainos bet kokiomis sąlygomis. Šalies vadovo teigimu, tai būtų Kremliaus pergalė ir akstinas ateityje pradėti karinę agresiją prieš kitas valstybes. Šalies vadovas akcentavo, kad taikos derybos turi vykti ne agresoriaus, o besiginančios Ukrainos sąlygomis, ir pareiškė paramą Prezidento Volodymyro Zelenskio siūlomai Ukrainos taikos formulei. Lietuvos ir Ukrainos vadovai taip pat aptarė būtinybę tęsti sankcijų politiką ir siekti agresoriaus izoliacijos tarptautinėje bendruomenėje.

Didelis dėmesys susitikime skirtas abiejų šalių gynybos pramonės bendradarbiavimui, bendriems gamybos projektams. „Lietuva pasirengusi suintensyvinti karinę paramą Ukrainai“, – sakė Prezidentas. Lietuvos vadovas paragino įmones gaminti dar daugiau ir greičiau tos produkcijos, kuri gali būti eksportuojama į Ukrainą, ypač oro gynybos srityje.

Šalies vadovas taip pat pabrėžė Lietuvos paramą Ukrainos atkūrimui ir atstatymui, skiriant ypatingą dėmesį mokyklų, darželių ir energetikos infrastruktūros rekonstrukcijai.

Po dvišalio susitikimo Lietuvos ir Ukrainos Prezidentai pasirašė bendrą pareiškimą „Kartu iki pergalės! Разом до перемоги! Together until the victory!“, kuriame pabrėžė strateginius Lietuvos ir Ukrainos ryšius, bendras vertybes ir nepajudinamą ryžtą ginti Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą jos tarptautiniu mastu pripažintų 1991 m. sienų ribose.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal