Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos kalba Simono Daukanto aikštėje

Gerbiamieji,

geriausias žmogaus savybes išryškina didžiausi išbandymai. Pasišventimas, drąsa, ištikimybė visa jėga pasirodo, kai jų labiausiai reikia.

Šiandien man teko didelė garbė spausti ranką žmogui, kuris pastaraisiais metais patyrė daugybę sukrėtimų ir išbandymų kaip kariaujančios šalies lyderis. Lemiamą akimirką jis nesudvejojo ir pakilo duoti atkirtį užpuolikams. Jis ne tik įkvėpė savo tautą priešintis, bet ir iki šios dienos nepailsdamas kartoja pasauliui tiesą apie šį baisų karą.

Džiaugiuosi, kad šiandien čia, su mumis, yra mano geras draugas, visų mūsų draugas, Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis!

Šiandien jis lankosi Vilniuje kaip vadovas šalies, kuri kovoja ir nepasiduoda. Jis perduoda žinią apie karo ugnyje užsigrūdinusią Ukrainą, kuri niekada neišsižadės savo nepriklausomybės. Savo žmonių. Savo orumo, kurį tenka be atokvėpio ginti štai jau dešimt ilgų metų.

Brangus Volodymyrai,

dėkoju tau už tai, ką darai. Dėkui už tai, kad esi!

Noriu, kad žinotum, jog Ukrainos ryžtas ginti laisvę įkvepia ir mus čia, Lietuvoje, ją dar labiau branginti ir saugoti.

Kartu su visais pasaulio žmonėmis, kuriems nesvetima atjauta ir teisingumo jausmas, linkime Ukrainos žmonėms stiprybės ir kuo greitesnės pergalės.

Lietuvos santykis su Ukraina tampa vis jautresnis, vis nuoširdesnis, vis artimesnis. Mūsų žmonės žino, ką reiškia atsidurti Rusijos agresijos taikinyje, todėl renkasi veikti didžios neteisybės akivaizdoje. Jie organizuoja, renka ir gabena paramą Ukrainai. Reguliariai aukoja pinigines lėšas. Reikalauja iš savęs ir iš kitų dar daugiau pagalbos Ukrainai ir ukrainiečiams.

Džiaugiuosi galėdamas pasakyti, kad Lietuva šiandien yra viena iš aktyviausių Ukrainos rėmėjų. Perduodame jai tiek ginkluotės ir humanitarinės pagalbos, kiek tik galime. Teikiame paramą Ukrainai visais tarptautinės diplomatijos kanalais. Palaikome Ukrainos taikos formulę ir nepavargdami kalbame apie tai, kad ukrainiečiai turi laimėti šią kovą, nes nuo to priklauso viso pasaulio saugumas.

Visai neseniai, praėjusių metų liepą, Vilnius buvo tapęs kritiškai svarbių derybų dėl Ukrainos ateities scena. Džiaugiuosi, kad kartu su sąjungininkais NATO viršūnių susitikime mums pavyko pasiekti svarbių sprendimų dėl tolesnės Ukrainos euroatlantinės integracijos.

Trokštame matyti Ukrainą neatsiejama bendros Vakarų saugumo erdvės dalimi. Norime matyti ją Europos Sąjungoje – todėl pasidalinsime viskuo, kuo galime, vykdant reformas ir siekiant narystės.

Šiandieninis Lietuvos ir Ukrainos vienybės liudijimas – būtent tai, ko nenori matyti mūsų senas, klastingas priešas. Savo pavyzdžiu mes neigiame Rusijos imperines užmačias ir neleidžiame jų įgyvendinti.

Sumeluota imperijos didybė nublanksta prieš tai, ką mes kasdien regime naujienose iš Ukrainos. Matome didvyriškumą veiduose Ukrainos karių ir civilių žmonių, priverstų dieną naktį kęsti kruvinus antskrydžius. Matome viltį akyse Ukrainos vaikų, kurie su savo artimaisiais laikiną prieglobstį rado čia, Lietuvoje.

Ukrainai nereikia niekuo apsimetinėti. Ji jau yra nepaprastai didinga ir ori.

Gerbiamieji,

štai jau beveik dvejus metus čia, šioje aikštėje, Lietuvos ir Ukrainos vėliavos yra šalia viena kitos. Kartu jos laukia didžiosios svajonės išsipildymo. Laukia Ukrainos ginklo pergalės, kuri kartą ir visiems laikams užbaigtų grobuonių siautėjimo laikotarpį Europoje.

Šiandien aš žemai lenkiuosi visiems Ukrainos gynėjams ir iš visos širdies dėkoju Prezidentui Volodymyrui Zelenskiui už jo įkvepiantį pavyzdį.

Lietuvoje mes niekada nepamiršime Ukrainos tautos žygdarbių. Visada atminsime, kiek daug Jūs paaukojote ir kiek daug padarėte gindami laisvę ir žmogiškąjį orumą. Kartu su Jumis būsime iki pergalės. Ir per amžius!

Slava Ukraini!

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-10 16:04
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal