VDU vyko susitikimas su Ukrainos Prezidentu V. Zelenskiu

Sausio 10 d., trečiadienį, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ukrainos centre vyko susitikimas su Jo Ekscelencija Ukrainos Respublikos Prezidentu, VDU Garbės daktaru Volodymyru Zelenskiu.

„Prezidentas yra nepaprastas lyderis kovoje už Ukrainos laisvę, jos teritorijas, žmonių išlikimą, už demokratiją, humanistines vertybes ir už mūsų visų laisvę. Prezidentas V. Zelenskis rodo pavyzdį jaunajai kartai – geriausio orumo, ryžto, moralinės stiprybės“, – iškilmingame renginyje sakė VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

Susitikimas su Ukrainos Prezidentu vyko VDU Ukrainos centre (T. Ševčenkos g. 31, Vilnius). Renginyje dalyvavo Prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene, VDU atstovai, diplomatai, 400 ukrainiečių – bendruomenių lyderiai, VDU Ukrainos centro lankytojai, svečiai iš įvairių regionų, organizacijų ir švietimo bendruomenių.

Susitikime dalyvavęs Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo susirinkusiems ir visai Lietuvai už pagalbą ukrainiečiams. „Noriu padėkoti Jums visiems. Aš esu labai dėkingas už galimybę būti čia. Sakyčiau, tai yra emocingiausia mano vizito dalis. Ir, jei atvirai, net nežinau, kas yra svarbiau. Iš vienos pusės, labai sudėtinga, kai matai ukrainiečius ne savo namuose. Tačiau jie yra dėkingi jums, Lietuvos žmonėms, už tokį šiltą priėmimą, už tai, kad gali jaustis saugūs. Ačiū“, – teigė V. Zelenskis.

Pristatydamas Jo Ekscelenciją Ukrainos Prezidentą, VDU rektorius pabrėžė, kad šiandien Ukraina, mūšio lauke stabdydama Rusiją ir atsiimdama okupuotas teritorijas, gina laisvąjį pasaulį ir bendražmogiškąsias vertybes.

„Prezidentas V. Zelenskis deda didžiules pastangas išsaugoti Ukrainos kultūros, mokslo ir švietimo ateitį, rūpindamasis sugriautų mokyklų ir švietimo įstaigų atstatymu, universitetų perkėlimu iš okupuotų teritorijų į saugesnes vietas, dėstytojų, mokslininkų, mokytojų išlikimu. Nors kovos prieš Rusiją simboliu tapęs Mariupolio miestas sugriautas ir užgrobtas, valstybinis Mariupolio universitetas prezidentūros rūpesčiu tęsia savo darbą Kijeve“, – sakė prof. J. Augutis, taip pat išreiškęs įsitikinimą, jog V. Zelenskio neeiliniai gebėjimai leis Ukrainai kartu su demokratiniu pasauliu pasiekti galutinę pergalę kare ir užtikrinti taiką Europoje.

„Akademinė bendruomenė, nevyriausybinis, viešasis ir privatus sektoriai sutelkė jėgas, kad ukrainiečiai šiame centre galėtų puoselėti savo kultūrą ir gautų jiems reikalingą pagalbą. Steigiant Ukrainos centrą, neįkainojamas buvo Vytauto Didžiojo universiteto indėlis, už ką esu nuoširdžiai dėkingas. Neabejoju, daugelis čia esančių žmonių patys galėtų geriausiai papasakoti, ir papasakos, ką jiems davė Ukrainos centras – kokių galimybių atvėrė ir kaip prisidėjo prie bendruomenės problemų sprendimo“, – renginio pradžioje sakė LR Prezidentas Gitanas Nausėda.

Vytauto Didžiojo universitetas palaiko ilgamečius glaudžius ryšius su Ukraina ir jos akademine bendruomene, su kuria VDU yra pasirašęs daugiau nei 30 bendradarbiavimo sutarčių. VDU Ukrainos centre praėjusiais metais vyko dvi tarptautinės konferencijos: „Prezidento Volodymyro Zelenskio taikos formulė“ ir „Aukštasis mokslas globalių neramumų verpetuose“, taip pat buvo surengta jaunimo idėjų kalvė „Kaip multikultūriškoje aplinkoje išsaugoti savo kultūrines tradicijas?“.

2022-aisiais universitetas priėmė daugiau nei 300 ukrainiečių studentų, kai kuriems iš jų suteikė galimybę apsigyventi VDU bendrabučiuose kartu su šeimomis, taip pat inicijavo Mariupolio valstybinio universiteto kaip asocijuoto partnerio priėmimą į Europos universitetų aljansą „Transform4Europe“. VDU Ukrainos centras tampa aktyvia akademinių iniciatyvų ir kultūrinės diplomatijos erdve – atliepiant Prezidento Volodymyro Zelenskio taikos formulės siekius ir Ukrainos eurointegracijos kryptį, surengtos tarptautinės konferencijos žmogaus teisių, energetinio saugumo, aukštojo mokslo klausimais.

VDU Ukrainos centras, kuriame vyko iškilmės, yra ukrainiečių bendruomenei Lietuvoje skirta atvira kultūros, švietimo ir bendruomeninių paslaugų erdvė. Centro steigimą inicijavo Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė kartu su Ukrainos pirmąja ponia Olena Zelenska.

Nuo pat durų atvėrimo 2022 m. birželį, centras ne tik suteikia erdvę pasitraukusiems iš Ukrainos ir padeda integruotis Lietuvoje, bet ir sudaro jiems galimybes susitikti su tautiečiais, puoselėti savo kultūrą, istoriją ir identitetą, gauti psichologinės pagalbos, neformaliojo švietimo, kultūrines, socialines, kitas reikalingas paslaugas. Centre jau yra apsilankę dešimtys tūkstančių žmonių, tarp jų – aukšto rango pareigūnai ir svečiai iš užsienio. Tikimasi, jog centras, pasitelkdamas efektyvų Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimą, prisidės prie Ukrainos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje.

Pranešimą paskelbė: Vytauto Didžiojo universitetas