Prezidentas Ukrainos centre: parama Ukrainai kyla iš bendros tvirtos Lietuvos visuomenės valios

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu trečiadienį lankėsi Ukrainos centre, kur susitiko su Lietuvoje gyvenančiais ukrainiečiais.

Šalies vadovas pabrėžė, jog pirmasis toks centras Europoje, įsteigtas Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyva, atvėręs duris 2022 metų birželį, tapo vieta, kur ukrainiečiai gali susitikti ir jaustis savimi tarp savų.

„Praėjo beveik dveji metai nuo tos dienos, kai Rusijos pradėtas karas Ukrainai atnešė neregėtą humanitarinę nelaimę. Milijonai Ukrainos moterų, vaikų, senolių buvo priversti palikti gimtuosius namus. Dešimtys tūkstančių ukrainiečių, tarp jų ir daugelis čia susirinkusių, atsidūrė Lietuvoje, spaudžiami nežinios dėl ateities. Būtent tuo metu gimė Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyva įkurti šį Ukrainos centrą“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas priminė, jog akademinė bendruomenė, nevyriausybinis, viešasis ir privatus sektoriai sutelkė jėgas, kad ukrainiečiai šiame centre galėtų puoselėti savo kultūrą ir gautų jiems reikalingą pagalbą.

Prezidentas išreiškė įsitikinimą, jog Ukrainai laimėjus karą jos žmonės sugrįš į gimtąją šalį ir aktyviai dalyvaus jos atstatymo darbuose. O kol vyksta karas, pasak Lietuvos vadovo, Ukrainos centras toliau bus atviras, siųs svarbią žinią pasauliui tiek apie ukrainiečių tautai tenkančius išbandymus, tiek ir apie jos išskirtinę jėgą bei atsparumą.

„Lietuva daro ir darys viską, kad padėtų Ukrainai laimėti. Didžiuojamės būdami tarp pirmaujančių Ukrainos rėmėjų pasaulyje ir tokie liksime ateityje. Kiek galėdami prisidėsime ir ginklais, ir humanitarine, finansine, diplomatine pagalba. Toliau užtikrinsime ir tinkamas nuo karo pasitraukusių Ukrainos piliečių gyvenimo sąlygas čia, Lietuvoje. Ši parama kyla iš bendros Lietuvos visuomenės valios. Todėl ji tvirta ir nekintama“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas taip pat padėkojo visiems mūsų šalies piliečiams ir nevyriausybinėms organizacijoms, kurios organizuoja, renka ir teikia pagalbą Ukrainai ir ukrainiečiams.

Ukrainos centras įsteigtas Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyva, siekiant ukrainiečių bendruomenei Lietuvoje sukurti atvirą kultūros, švietimo ir bendruomeninių paslaugų erdvę. Jo steigėjai – Lietuvos Respublikos Prezidentūra, Vytauto Didžiojo universitetas ir Ukrainos ambasada Lietuvoje.

Vienas iš pagrindinių Ukrainos centro uždavinių – ne tik suteikti erdvę pasitraukusiems iš Ukrainos žmonėms, siekiant sėkmingos ukrainiečių integracijos Lietuvoje, bet ir sudaryti jiems galimybes susitikti su tautiečiais, puoselėti savo kultūrą, istoriją ir identitetą, gauti psichologinę pagalbą, neformaliojo švietimo, kultūrines, socialines, kitas reikalingas paslaugas. Iki šiol tai yra tarptautiniam bendradarbiavimui atvira kultūrinė ir edukacinė erdvė.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-10 20:45
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal