Į Lietuvą atvyksta Europos Parlamento Pirmininkė – atsiims Laisvės premiją, dalyvaus Sausio 13-osios renginiuose, susitiks su Lietuvos vadovais

2024 m. sausio 11 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Sausio 13 d., šeštadienį, Lietuvoje viešėsianti Europos Parlamento Pirmininkė Roberta Metsola (Roberta Mecola) atsiims 2023 m. Laisvės premiją, skirtą Europos Parlamentui. Seimas šį apdovanojimą skyrė  už šiandienos pastangas stiprinant demokratiją ir žmogaus teises, už laisvą tautų apsisprendimo teisės ir tautų suvereniteto gynimą, už nuolatinį istorinio teisingumo siekį, už indėlį remiant Lietuvos laisvės bylą ir Sovietų Sąjungos okupuotų Baltijos valstybių nepriklausomybės siekį, diplomatinę paramą nepriklausomybę atkūrusiai Lietuvos valstybei ir indėlį integracijoje į Europą Sąjungą.

2023 m. Laisvės premiją Seimas taip pat paskyrė Lietuvos neginkluoto antisovietinio pasipriešinimo dalyviui, pogrindinės spaudos leidėjui ir publicistui, politiniam kaliniui, Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos bendradarbiui Petrui Plumpai – už nuopelnus kovoje dėl Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės. Apdovanojimai laureatams bus įteikti Laisvės gynėjų dienos minėjime Seime.

Prieš iškilmingą minėjimą R. Metsola susitiks su Seimo Pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen: 9 val. įvyks tête-à-tête susitikimas (Seimo Pirmininkės kabinetas); 9.20 val. – Seimo ir Europos Parlamento vadovių bei delegacijų susitikimas (Algirdo Mykolo Brazausko salė). 

12 val. Europos Parlamento Pirmininkė dalyvaus Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje (Nepriklausomybės aikštė).

Laisvės gynėjų dienos išvakarėse (sausio 12 d., penktadienis) R. Metsola susitiks su Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda, Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte ir Vyriausybės nariais, ISM Vadybos ir ekonomikos universitete dalyvaus diskusijoje su jaunimu, stebės Atminimo laužų uždegimo ceremoniją (19 val., Nepriklausomybės aikštė).

Daugiau informacijos:

Protokolo skyriaus patarėja Eglė Sabalienė

Tel. (8 5) 209 6213, el. p. egle.sabaliene@lrs.lt

Parengė

Informacijos ir komunikacijos departamento

Spaudos biuro patarėja Jolanta Anskaitienė

Tel. (8 5)  209 6508, el. p. jolanta.anskaitiene@lrs.lt

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-11 08:34
Politika, ES
pasidalinti
atgal