Klaipėdoje viešinti ministrė A. Bilotaitė: stipriname jūros sienos apsaugą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė darbo vizitu lankosi Klaipėdoje, kur dalyvavo VSAT Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės atkūrimo ir vado pristatymo ceremonijoje. Šios rinktinės vadu paskirtas pulkininkas Juozas Rinkevčius.

„Valstybės sienos apsaugos stiprinimas – vienas svarbiausių mūsų prioritetų. Pasikeitus  saugumo situacijai regione turime būti pasirengę atremti grėsmes, susijusias su galimomis provokacijomis, hibridinėmis atakomis, neteisėta migracija. Atkurta Pakrančių apsaugos pasienio rinktinė padės geriau užtikrinti ir sienos su Rusijos Federacija, ir jūros sienos apsaugą, taip pat ir strateginių objektų apsaugą. Jūrinės sienos apsauga turi savo specifiką, todėl skiriame didelį dėmesį naujo padalinio pareigūnų pasirengimui, aprūpinimui šiuolaikinėmis darbo priemonėms, moderniai įrangai ir stebėjimo sistemoms“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Nuo šių metų sausio 1 d. atkurta VSAT Pakrančių apsaugos rinktinė veiks pasienio ruože prie valstybės sienos su Rusijos Federacija ir Latvija, teritorinėje jūroje, jos priekrantėje, jūrų uostuose ir veiklos teritorijoje esančiuose oro uostuose, Kuršių mariose. Tai leis operatyviau valdyti rizikas, padidinti reagavimo greitį į valstybės sienos pažeidimus, užtikrinti efektyvesnį paieškos ir gelbėjimo darbų valdymą nelaimės vietoje.

Pakrančių apsaugos pasienio rinktinė prisidės ir prie strateginių objektų apsaugos – į jos saugomą ruožą patenka Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SDG) terminalas. Atsižvelgiant į karo Ukrainoje patirtį ir sąlyginai mažą atstumą iki Rusijos Federacijos teritorijos, būtina užtikrinti operatyvų reagavimą į galimus incidentus SDG terminalo teritorijoje.

Atkurta rinktinė užtikrins ir efektyvesnę kovą su kontrabanda bei neteisėta migracija – numatyti migracijos ir kriminalinės žvalgybos padaliniai.

Valstybės siena jūroje bei Kuršių mariose saugoma ir moderniomis sienos stebėjimo sistemomis, kurias sudaro radiolokacinė įranga, termovizorinė įranga bei dieninės vaizdo kameros. Šioje srityje glaudžiai bendradarbiaujama su Lietuvos kariuomene.

Lietuvos pasieniečiai saugo 119,65 kilometrų ilgio Baltijos jūros sieną.

Stiprinant valstybės sienos apsaugą ir valdant neteisėtos migracijos srautus, šiemet numatoma didinti pasienio pareigūnų skaičių (244 naujų etatų) prie žaliosios sienos, atnaujinti patrulio taką, įrengti fizinį barjerą pelkėtose vietovėse, užtikrinti karinį pasieniečių aprūpinimo standartą.  

Valstybės sienos su Baltarusija ruože pradėti pasienio patrulio tako, einančio šalia fizinio barjero ir kontrolinės pėdsakų juostos, remonto darbai.

Pirmajame darbų etape planuojama suremontuoti apie 100 km pasienio patrulio tako. Jei bus papildomas finansavimas, patrulio tako remonto darbai bus tęsiami dar 253 km pasienio su Baltarusija ruože.

Atnaujintas patrulio takas padės efektyviau stebėti valstybės sieną, užtikrinti operatyvesnį pareigūnų reagavimą į sienos pažeidimus ir fizinio barjero gadinimo atvejus.

VSAT ir Vidaus reikalų ministerijos pastangomis Lietuvos pasienyje su Baltarusija per metus įrengta 530 km tvoros ir 360 km koncertinos barjero.

Šiuo metu moderniomis sienos stebėjimo sistemomis stebimas visas pasienio su Baltarusija ruožas. Dar 2022 metų pradžioje sistemų pagalba buvo stebima tik 53,3 proc. sienos su Baltarusija.

 

Pranešimą paskelbė: LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-11 12:59
Politika
pasidalinti
atgal