Prezidentas: Kruvinojo sausio tvirtybė visiems laikams liko kartu su mumis

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda šeštadienį dalyvauja Sausio 13-osios minėjimo renginiuose.

Šalies vadovas sakė sveikinimo kalbą Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje, prieš tai dalyvavo Laisvės gynėjų dienos minėjime ir Laisvės premijos įteikimo ceremonijoje. Popiet Prezidentas pagerbs Laisvės gynėjus Antakalnio kapinėse.

„Prieš keletą dienų šiltai priėmę kovojančios Ukrainos Prezidentą Volodymyrą Zelenskį, šiandien gręžiamės į savo skaudžią praeitį. Stovėdami šioje aikštėje, prisimename, kaip prieš 33 metus patys stojome ginti savo laisvės. Ir ją apgynėme. Nuo to laiko Sausio 13-oji mums yra gilaus skausmo ir liūdesio, bet taip pat ir triumfo diena. Po tamsios nakties išaušęs rytas skelbė, kad nepriklausoma Lietuvos valstybė nenugalėta. Lietuvos žmonių ryžtas neužgniaužtas. Viltys neišsklaidytos. Priešas tikėjosi mus įbauginti. Atimti laisvę ir viltį. Kraujyje paskandinti mūsų svajones. Tačiau jam nepavyko. Argi galėjo būti kitaip, jei tą naktį, rytą ir daugelį vėlesnių dienų išlikome tvirti kaip kumštis“, – sakė Prezidentas.

Lietuvos vadovo teigimu, buvome vieningi žinojime, kad esame kartu – nevieniši. Vieningi skoloje laisvės gynėjams. Tiems, kas rankomis stabdė okupantų tankus. Širdimi pastojo kelią smogikams. Rizikavo sveikata, atidavė gyvybę.

„Savo pavyzdžiu mes tapome įkvėpimo šaltiniu kitoms pavergtoms tautoms. Iškart po Sausio 13-osios įvykių sulaukėme daugiatūkstantinio palaikymo mitingo Kijeve ir ukrainiečių savanorių čia, Lietuvoje. Tuo metu buvome ryškus laisvės šviesulys griūvančio koloso šešėlyje. Šiandien tokį vaidmenį atlieka Ukraina. Todėl aš didžiuojuosi galėdamas pasakyti, kad ir mes einame į pagalbą ten, kur ji labiausiai reikalinga. Gyvendami laisvėje, toliau nepailsdami skleidžiame jos žinią pasauliui“, – kalbėjo Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, nors likimas Lietuvai lėmė turėti agresyvų kaimyną, mes nenuleidome, nenuleidžiame ir niekada nenuleisime rankų, jau ne kartą įrodėme, kad gebame ryžtingai, drąsiai ir teisingai pasirinkti.

„Kruvinojo sausio tvirtybė visiems laikams liko kartu su mumis. Tad ir toliau gerbkime Sausio 13-osios aukų atminimą. Išlikime budrūs. Branginkime laisvę, kurią taip sunku iškovoti ir taip lengva laikyti savaime suprantamu dalyku. Laikydamiesi drąsiai ir oriai, sėkmingai pasitiksime mums teksiančius iššūkius. Tikėdami gėrio ir tiesos pergale prieš melą ir blogį, juos įveiksime. Ir triumfuosime taip, kaip triumfavome tada, 1991-aisiais. Ir tegul visi mato: kol esame kartu, mes – nenugalimi“, – pabrėžė Prezidentas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-13 13:14
Politika
pasidalinti
atgal