Prezidentas Davose: Trijų jūrų iniciatyva keičia Europos judėjimo kryptį

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį Davoso pasaulio ekonomikos forume pabrėžė Trijų jūrų iniciatyvos svarbą ne tik stiprinant transatlantinius ryšius, bet ir iš esmės keičiant Europos judėjimo kryptį. Lietuvos valstybės vadovas pakvietė pasaulio verslo atstovus aktyviai dalyvauti balandį Vilniuje vyksiančio Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimo Verslo forume.

Viešoje diskusijoje Trijų jūrų iniciatyvos namuose Lietuvos vadovas dalyvavo kartu su Lenkijos Prezidentu Andrzejumi Duda, Latvijos Prezidentu Edgaru Rinkevičiumi ir Kroatijos Ministru Pirmininku Andrejumi Plenkovičiumi.

„Rusijos agresija Ukrainoje parodė, kad privalome stiprinti transatlantinį bendradarbiavimą ir Europos atsparumą energetikos, maisto saugumo, aplinkosaugos srityse, pirmiausia spartinti pagrindinius infrastruktūros projektus. Trijų jūrų iniciatyvos, kurioje bendradarbiavimas yra paremtas Šiaurės ir Pietų ašimi, strateginė reikšmė žymiai išaugo tiek regiono saugumui, tiek kaip atsvarai dominavusiai Rytų ir Vakarų krypčiai“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad transporto jungčių vystymas, energijos infrastruktūros plėtra ir atsparios infrastruktūros tiek civiliams, tiek kariniams tikslams kūrimas yra svarbiausi regiono integracijos uždaviniai. Kaip vieną tokios integracijos pavyzdžių Prezidentas paminėjo strateginį Baltijos šalių sprendimą metais anksčiau įgyvendinti Baltijos valstybių elektros sistemos sinchronizaciją su kontinentine Europa.

Diskusijoje Lietuvos valstybės vadovas pabrėžė transporto jungčių – pirmiausia magistralių „Via Baltica“ bei „Via Carpatia“ ir geležinkelio „Rail Baltica“ – reikšmę regiono bendradarbiavimo plėtrai ir saugumo užtikrinimui.

„NATO viršūnių susitikime Vilniuje buvo pabrėžta karinio mobilumo svarba. Šiandien, kai Rusija agresyviai grasina viso regiono saugumui, galimybės greitai permesti karines pajėgas yra itin svarbios. Kartu transporto jungtys užtikrina ir dar glaudesnį ekonominį regiono valstybių bendradarbiavimą ir turizmo plėtrą, taip pat plečia galimybes susijungti su globaliais transporto maršrutais“, – sakė Prezidentas.

Lietuvos pirmininkavimo Trijų jūrų iniciatyvai metu didelis dėmesys yra skiriamas telkti paramai Ukrainos spartesnei integracijai į ES ir šalies atstatymui nelaukiant karo pabaigos.

Šalies vadovas taip pat pristatė šių metų balandį Vilniuje vyksiančio Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimo darbotvarkę ir pakvietė verslo atstovus aktyviai dalyvauti Lietuvos sostinėje vyksiančiame Verslo forume ir kituose iniciatyvos renginiuose.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-17 16:23
Tarptaut.santykiai, Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal