Šalies vadovas kviečia pagerbti 1863–1864 m. sukilimo dalyvių atminimą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kviečia visus Lietuvos žmones minėti 1863–1864 m. sukilimo metines ir pagerbti jo metu žuvusių laisvės kovotojų atminimą.

„Sausio 22 dieną sukanka 161 metai nuo sukilimo prieš okupacinę Rusijos imperijos valdžią pradžios. Kviečiu tą dieną, kaip ir jos išvakarėse, visoje Lietuvoje lankyti sukilimo dalyvių kapus bei ant jų uždegti atminimo žvakutes, taip pat pagerbti sukilėlių žūties ir sukilimo mūšių vietas“, – sakė šalies vadovas.

Pasak Prezidento, istorinė 1863–1864 m. sukilimo reikšmė itin ryškiai matoma pastaraisiais metais, Rusijoje stiprėjant autoritarizmo tendencijoms ir šiai šaliai pradėjus brutalų karą prieš Ukrainą, taip pat bandant perrašyti istoriją.

„Ryžtas kovoti už laisvę, su kuriuo mūsų protėviai kilo prieš imperiją XIX a. viduryje, išlieka aktualus ir šiomis dienomis. Mūsų bendra skausminga praeitis lemia dabarties vertybinius pasirinkimus. Todėl turime drauge siekti, kad Lietuvoje išliktų ryškus ir gyvas laisvės kovotojų atminimas“, – sakė šalies vadovas.

Jau šį sekmadienį, sausio 21 d., Lietuvos Prezidentas kartu su į Vilnių atvyksiančiu Lenkijos Prezidentu Andrzejumi Duda, taip pat Baltarusijos demokratinės visuomenės lydere Sviatlana Cichanouskaja ir Ukrainos ambasadoriumi Petro Bešta dalyvaus 1863–1864 m. sukilimo minėjimo iškilmėse – Šv. Mišiose Vilniaus arkikatedroje bazilikoje ir sukilimo vadų bei sukilėlių pagerbimo ceremonijoje Senosiose Rasų kapinėse.

Būtent Senųjų Rasų kapinėse 2019 m., dalyvaujant Lietuvos ir Lenkijos Prezidentams, buvo surengtos valstybinės laidotuvės 20-ies sukilimo vadų ir sukilėlių, kurių palaikai 2017 m. buvo surasti nežymėtoje duobėje ant Gedimino kalno Vilniuje.

Minint 160-ąsias 1863–1864 m. sukilimo metines, Seimas 2023 m. rudenį Prezidento iniciatyva paskelbė Sausio 22-ąją atmintina diena.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-19 11:18
Politika, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal