Seimo delegacija dalyvauja Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos sesijoje

2024 m. sausio 22 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Sausio 22 d. Strasbūre (Prancūzijos Respublika) prasideda Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos plenarinė sesija, kurioje dalyvauja Lietuvos parlamento atstovai: Seimo delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkas Emanuelis Zingeris, delegacijos pirmininko pavaduotojas Arminas Lydeka ir delegacijos narys Lukas Savickas.

Parlamentinės Asamblėjos sesija prasidės organizacijos prezidento ir prezidento pavaduotojo rinkimais. Į parlamentarus kreipsis Kipro ir Juodkalnijos Prezidentai, Lichtenšteino Ministras Pirmininkas. Sesijos metu parlamentarai rinks Europos Tarybos žmogaus teisių komisarą ir Europos Tarybos valstybių narių kandidatus į Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjus – Lietuva yra pateikusi tris kandidatūras: Lyros Jakulevičienės, Gedimino Sagačio ir Editos Žiobienės.

Tarp aktualių sesijos diskusijų – naujausių įvykių Artimuosiuose Rytuose („Hamas“ teroristinis išpuolis prieš Izraelį ir Izraelio atsakas) ir ukrainiečių vaikų situacijos klausimo aptarimas.

„Šioje Asamblėjos sesijoje skrupulingai nagrinėsime ir vertinsime tarptautinio karo nusikaltėlio Vladimiro Putino ir jo klikos nusikaltimus. Taip pat svarstysime Italijos politiko Pjero Fasino (Piero Fassino) ataskaitoje aptartus tarptautinės teroristinės organizacijos „Hamas“ 2023 m. spalio 7 d. įvykdytus masinius izraeliečių žydų moterų prievartavimus“, – sakė E. Zingeris, pridūręs, kad Lietuvos Seimas pirmasis pasaulyje pasmerkė šias teroristų įvykdytas atakas, 2023 m. spalio 10 d. priėmęs rezoliuciją „Dėl teroristinių išpuolių ir karo agresijos prieš Izraelio Valstybę“.

Seimo delegacijos nariai pasisakys demokratinės Baltarusijos ateities, situacijos Izraelyje vertinimo, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vaidmens Rusijos agresijos akivaizdoje klausimais. Numatytas parlamentarų susitikimas su Baltarusijos demokratinės opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja, kuri dalyvaus diskusijoje „Demokratinė Baltarusijos ateitis“.

Apie Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją

 

Asamblėjos metinė sesija yra padalyta į keturias dalines sesijas, kurios vyksta sausio, balandžio, birželio ir rugsėjo ar spalio mėnesiais Strasbūre.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-22 09:16
Politika, ES
pasidalinti
atgal