Seimo nario Algirdo Butkevičiaus pranešimas: „Rekordiniai akcizų tarifai Lietuvoje žlugdo verslą ir dar labiau skurdina gyventojus“  

2024 m. sausio 23 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 

„Nuo metų pradžios negailestingai pakėlus taršiems produktams (degalams, iškastiniam kurui ir kt.) akcizų tarifus, Lietuvoje jau pasiektas rekordinis lygis – 304 eurai už toną suskystintųjų gamtinių dujų. Remiantis Lietuvos pramonininkų konfederacijos atlikta analize, tai bene didžiausia akcizo kaina pasaulyje, bet Vyriausybė nesusimąstė apie tokių sprendimų pasekmes – kaip pragyvens žmonės ar žlugs verslai“, – sako Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius.

Vyriausybė dar prieš gerą pusmetį, keisdama Akcizų įstatymą, rėmėsi Vyriausybės programos įgyvendinimo planu, susijusiu su žaliosios mokesčių pertvarkos iniciatyvomis, ir iki 2024 m. užsimojo ne tik peržiūrėti visas akcizų lengvatas, bet ir kai kurias panaikinti arba atsisakyti (pavyzdžiui, iškastiniam kurui, energiniams produktams) dėl keliamos taršos. Tuomet Vyriausybė aiškino, kad akcizų tarifų didinimas suskystintosioms naftos dujoms atitinka Europos Komisijos taikomas rekomendacijas Lietuvai, nes tai padidintų „ekonomikos augimo nestabdančių mokesčių įtaką biudžeto pajamoms“, taip pat mokestinėmis priemonėmis kuo daugiau prisidėtų įgyvendinant itin svarbius aplinkosauginius tikslus.

Vis dėlto, Seimo opozicijos atstovo A. Butkevičiaus teigimu, pagrindinė priežastis didinti akcizų tarifus (EK pareikalavus) – buvo kuo greičiau „atrakinti“ dalį įšaldytų RRF lėšų Lietuvai.

Pasak buvusio premjero, dabartinė Vyriausybė žaliosios mokesčių pertvarkos iniciatyvas, pritarus daugumai Seime, iki šiol sėkmingai įgyvendino be jokių trukdžių ir nukrypimų, negalvodama apie pasekmes. Metų pradžioje negailestingai pakėlus taršiems produktams (degalams, iškastiniam kurui ir kt.) akcizų tarifus, Lietuvoje jau pasiektas rekordinis lygis – 304 eurai už toną suskystintųjų gamtinių dujų, nors Vokietijoje – 45 eurai, Estijoje – 55 eurai, Lenkijoje – 13,4 euro, o Latvijoje – nulinis tarifas. Remiantis Lietuvos pramonininkų konfederacijos atlikta analize, tai bene didžiausia akcizo kaina pasaulyje, bet Vyriausybė įsitikinusi, kad tik tokiais savo sprendimais paskatins verslą ir gyventojus atsisakyti aplinkai žalingų kuro rūšių. Apie tokių sprendimų pasekmes – kaip gyvens žmonės ar žlugs verslai, – ši Vyriausybė nesusimąstė.

„Taip, sutinku, kad reikia saugoti aplinką, jos neteršti, bet ar tam būtina taikyti kraštutines priemones, maksimalius mokesčius? Suprantama, kodėl daugiau kaip prieš pusmetį priimtos tokios žaliosios ekonomikos iniciatyvos nedžiugina Lietuvos gyventojų, ypač iš regionų, kur buitiniams tikslams naudojamos suskystintos dujos balionuose. Toks akcizų didinimas jiems kirs per kišenę, nes vieno baliono kaina padidėjo 8 eurais, o per metus, kai ir taip viskas brangsta, šimtus tūkstančių gyventojų užgrius didelė finansinė našta“, – sako parlamentaras.

Taigi, eilinį kartą Vyriausybei įgyvendinant labai svarbius aplinkosauginius tikslus, didinant  akcizų mokesčius, skriaudžiami ir ūkininkai.

„Valdžios žmonėms nerūpi, kad minėtos rūšies dujomis ūkininkai šildosi ūkinius pastatus, fermas, kad nesušaltų gyvuliai ir paukščiai, džiovina grūdus, kad duonos visi turėtume, be to, suskystintas dujas naudoja kitoms ūkio reikmėms“, – pažymi Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas A. Butkevičius.

Be to, priduria jis, žaliosios mokesčių pertvarkos iniciatyvos nedžiugina ir verslininkų: „Juk paukštininkystės ūkiai, paskatinti valdininkų, atsijungė nuo rusiškų dujų ir savomis lėšomis įsigijo suskystintųjų dujų įrangas. Patirti kaštai taip ir liko nekompensuoti, o dabar, pakėlus akcizų tarifus, visas jų verslas atsiduria nepavydėtinoje situacijoje. Tokie Vyriausybės sprendimai priverčia ūkininkus sukti galvą, kaip reiks toliau išgyventi, ką daryti.“

Įsigaliojus akcizų pakeitimams, kaip pažymi Valstybinė mokesčių inspekcija, atsirado ir papildomas gazolių panaudojimo apribojimas: siekiant pasinaudoti akcizų lengvata, jie turės būti naudojami žemės ūkio produktų gamybai ir turės būti naudojami žemės ūkio technikoje. Taigi, prie žemės ūkio technikos kategorijos nepriskiriama įvairi technika, kuri, nors ir gali būti naudojama ir žemės ūkio produktų gamyboje, tačiau yra pagaminta įvairių ūkio šakų arba kitoms reikmėms.

„Keistai atrodo tokia sukurta tvarka, kai apdorojant kopūstus lauke, naudojamai vienai žemės ūkio technikai (gazoliui) taikoma lengvata, o kopūstus transportuojant iš lauko lengvuoju ar krovininiu automobiliu, ar automobilio priekaba, tokia akcizo lengvata jau nebus taikoma“, – pastebi A. Butkevičius.

Siekiant nuosekliai pereiti prie mažiau taršių kuro rūšių, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ iniciatyva buvo užregistruotos Akcizų įstatymo pataisos, kuriomis siūloma nustatyti lengvatinį 13,94 Eur/t dydžio naftos dujų ir dujinių angliavandenilių akcizo tarifus buitiniams ir verslo naftos dujų vartotojams. Deja, Vyriausybė nesuskubo pateikti išvadų projektui ir taip buvo sužlugdyta Seimo demokratų teisinė iniciatyva kuo teisingiau ir proporcingiau taikyti akcizų tarifus.

Laikytis nuoseklumo ir netaikyti tokių didelių akcizo tarifų Vyriausybės taip pat prašė ir verslo atstovai, nes naftos dujos jau apmokestintos dešimtimis kartų daugiau nei taršesnis kuras – mazutas, akmens anglis. Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ kreipėsi į šalies Prezidentą, prašydama vetuoti Seimo daugumos priimto akcizų įstatymo pakeitimus, tačiau prašymas nebuvo išgirstas.

„Nustatydami akcizų mokesčius paprastai atsižvelgdavome į tarifų dydžius Latvijoje, Lenkijoje, nes Lietuva tranzitinė šalis, ir kad pravažiuojantiems nereikėtų kuro pirkti pas kaimynus“, – atkreipia dėmesį buvęs premjeras A. Butkevičius.

„Visgi įdomu, kodėl Vyriausybė taip skubėjo pakelti akcizų mokesčius suskystintoms naftos dujoms, kurias kasdien vartoja šimtai tūkstančių gyventojų, verslas, žemdirbiai, ir kodėl ji neatsigręžė į gamtinių dujų pardavėjus monopolininkus? Ar jie nebeteršia gamtos?“ – klausia politikas.

Taigi, atkreipia dėmesį Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys A. Butkevičius, gerai, kad nors ir po pusmečio, kai Lietuvos ūkininkai surengė protesto akciją prieš ir žemdirbiams, ir visiems gyventojams nenaudingus valdžios sprendimus, kai Šilalės verslininkas J. Jokubauskas išdrįso paviešinti Seimo daugumos partijų, priėmusių „žaliųjų“ kuro akcizų paketą, pavadinimus kuro čekiuose, atsibudo ir Ministrė Pirmininkė, ir visa Vyriausybė, prisipažindama, kad suklydo didindama akcizų apmokestinimą ir pažadėjo persvarstyti kuro akcizus bei pateikti naujus siūlymus.

Pridedama Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Olga Posaškova). 

Daugiau informacijos:

Seimo narys Algirdas Butkevičius

Tel. (8 5) 209 6920

El. p. algirdas.butkevicius@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-23 15:33
Politika, Žemės ūkis
Prisegti failai
pasidalinti
atgal