Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Liberalai moderuoja ūkininkų ginčą su Vyriausybe: bus atšaukti protestą sukėlę kuro tarifai ir peržiūrėti pievų reikalavimai“

2024 m. sausio 25 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Nuo neeilinio komiteto posėdžio iki parlamentinės delegacijos vizito į Briuselį – Seimo liberalai padėjo rasti susitarimą tarp Vilniuje protestuojančių ūkininkų ir Vyriausybės.

Ketvirtadienį Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Viktoro Pranckiečio vadovaujamas Seimo Kaimo reikalų komitetas nustatė tikslus ir datas, iki kada atšauks ūkininkus prislėgusius kuro tarifus ir harmonizuos pievų atstatymo tvarką. „Pagaliau kalbamės aukščiausiu politiniu lygiu. (…) Turbūt turime dėkoti žemdirbiams, kad jie susirinko ir palaikė per pustrečių metų susikaupusius Kaimo reikalų komiteto sprendimus, kuriuos dabar visi tarsi supranta ir jau įgyvendins. (…) Be to, premjerė ieškos būdų kompensuoti ūkininkų mokamą padidintą akcizą, iki kol bus pataisytas įstatymas“, – ketvirtadienį sakė komiteto pirmininkas.

Šiuos veiksmus keičiant anksčiau priimtą Seimo reguliavimą remia ir parlamento vadovė, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

V. Pranckiečio teigimu, ūkininkams žaliojo dyzelino ir suskystintų naftos dujų verslui akcizų tarifai galėtų būti mažinami jau pirmajame ateinančios pavasario sesijos posėdyje kovo 10 dieną arba neeilinėje sesijoje, jeigu tokia Seimo valdybos sprendimu būtų sušaukta. Tuo metu Lietuvos poziciją dėl daugiamečių pievų Europos Komisija priims lygiai po dviejų savaičių, vasario 8 dieną, Briuselyje, kai ten lankysis Kaimo reikalų komiteto delegacija.

Į komiteto posėdį ketvirtadienį pakviestos Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės teigimu, sprendimas dėl pievų jau bus aiškus „gal net tada, kai komitetas važiuos į Briuselį“.

„Vienaip ar kitaip ir šitą problemą mes išspręsime. (…) Sprendimo ieškosime tokio, kad interesai būtų suderinti. Mes negalime pakišti po stalu aplinkosaugos vertybių: gamta yra mūsų visų ir privalome ją saugoti; yra privati nuosavybė, kuri turi būti ribojama tik tada, kai tai neišvengiamai būtina. Mes tikrai ieškosime, kaip subalansuoti, kad žmonės žinotų, ko jie negali daryti ir kokiame [ūkio] plote, ir tokiu atveju, jei valstybė iš esmės apriboja ūkininkavimo sąlygas, reikia svarstyti kompensacijų klausimą“, – kalbėjo ji.

Ūkininkų protestą sostinėje sukėlusių daugiamečių pievų atstatymo reikalavimų neišsprendžiant Vyriausybėje, problemą perkelti į aukščiausią Europos Sąjungos lygį dar pernai gruodžio 20 dieną pakvietė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kaimo reikalų komitete Juozas Baublys. Tai netrukus ir bus padaryta: Seimo nariai susitiks su už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingu eurokomisaru Januszu Wojciechowskiu.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo pastebėjimu, kompromisus kompleksiniais europiniais žemės ūkio klausimais padėjo rasti pilietiškas pačių ūkininkų elgesys ir veikimas. „Lietuva per pastaruosius metus pavargo nuo nekonstruktyvių ir neretai agresyvių mitingų prieš viską. Šalies ūkininkai visiems priminė, kad lietuviai protestuodami ne tik sugeba atkreipti visuomenės dėmesį, bet ir moka tai daryti argumentuotai, kultūringai. Šią savaitę būtent ūkininkai parodė vakarietiškos liberalios demokratijos pamoką, kaip spręsti Vakarų pasaulyje prisiimtus sudėtingus žaliojo kurso iššūkius ir ištaisyti klaidas, kurios žengiant šiuo kursu pasitaiko ir kurias pripažįsta pati premjerė“, – teigia E. Gentvilas.

Kaimo reikalų komitete I. Šimonytė užsiminė, kad derindama ekologijos ir ūkininkavimo principus valstybės biurokratija įvėlė žmones į nepelnytą painiavą: „Klaidos yra klaidos. Klaidos egzistavimas yra faktas. Neteisingi duomenys turi būti pakoreguoti.“

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-25 15:49
Politika, Žemės ūkis
pasidalinti
atgal