Seimo delegacija Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos sesijoje: priimtos rezoliucijos, patvirtinančios paramą demokratinei Baltarusijai ir Ukrainai, visapusiškai įvertinta situacija Artimuosiuose Rytuose

2024 m. sausio 26 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) žiemos sesijoje, vykstančioje sausio 22–26 d., diskutuota svarbiomis temomis: „Globalizacija krizės ir karo metu: EBPO vaidmuo nuo Rusijos Federacijos agresijos prieš Ukrainą“, „Demokratinė Baltarusijos ateitis“, surengti skubūs debatai „Ukrainos vaikų padėtis“. Šiais klausimais ETPA buvo priimtos rezoliucijos.

Sesijoje dalyvaujančios Lietuvos parlamento delegacijos pirmininko Emanuelio Zingerio teigimu, Europos Taryba galutinai įveikė juridinius barjerus ir suteikė Baltarusijos išrinktai Prezidentei Svetlanai Cichanouskajai ir jos Jungtiniam pereinamajam kabinetui teisę atstovauti Baltarusijos tautai Europos Taryboje ir dalyvauti sesijose, suteikdama darbo kabinetą, anksčiau priklausiusį diktatoriaus Lukašenkos vyriausybei.

Valstybių delegacijos sesijoje įvertino „Hamas“ vykdytą Izraelio užpuolimą, izraeliečių moterų niekinimą, išreikštas apgailestavimas dėl su „Hamas“ nesusijusių piliečių žūtimis. Kartu patvirtinta Izraelio teisė gintis nuo išprovokuotų teroristinių organizacijų išpuolimų.

Priimta Žmogaus teisių ir teisės komiteto inicijuota rezoliucija ginti pranešėjus (angl. whistleblowers) nuo keršto ir agresijos.

Toliau sprendžiama Ukrainos situacija

Aptartas Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai planas (2024 m. gegužė–lapkritis) ir pristatytas planas, kaip teisiškai įvykdyti įšaldytų Rusijos valstybės 300 milijardų dolerių pervedimą Ukrainai. Debatuose „Ukrainos vaikų padėtis“ pristatytas nepaprastai skausmingas Putino Rusijos pagrobtų ir žalojamų Ukrainos vaikų likimas, aptarti būdai juos gelbėti.

Nutarta, kad į Europos Tarybos generalinio sekretoriaus postą kandidatuos Estijos atstovas.

Demokratinė Baltarusija – visų bendras tikslas

Europos Parlamento plenarinių posėdžių salėje vykstančioje ETPA sesijoje pasisakęs Seimo delegacijos ETPA pirmininko pavaduotojas Arminas Lydeka pabrėžė, kad Lietuva tęs meno ir kultūros iniciatyvų rėmimą, prisidėdama prie demokratinės Baltarusijos visuomenės vienybės ir solidarumo.

Parlamentaras pažymėjo, kad ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas pilietinėms iniciatyvoms, skirtoms baltarusių tapatybės, kultūros ir kalbos išsaugojimui. „Demokratinę Baltarusiją su Europa sieja bendri istoriniai, kultūros, identiteto ir paveldo ryšiai. Demokratinė Baltarusija yra ir turėtų likti Europos politinės, kultūrinės ir ekonominės erdvės bei Europos ateities dalimi“, – kalbėjo A. Lydeka.

Jis atkreipė dėmesį, kad „mūsų vertybių apsaugojimas nuo potencialios agresijos ir autoritarizmo yra visų bendras tikslas“. „Būtent todėl būsimojo Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai darbotvarkėje kaip prioritetą įtraukėme paramą nepriklausomai žiniasklaidai ir Baltarusijos pilietinei visuomenei, priverstai dirbti egzilyje“, – sakė A. Lydeka. Baigdamas savo kreipimąsi parlamentaras 46 ETPA valstybių politikus patikino, kad „parama Baltarusijos pilietinei visuomenei buvo, yra ir bus moralinis Lietuvos užsienio politikos imperatyvas“.

Visapusiškai įvertinta situacija Artimuosiuose Rytuose

Lietuvos delegacijos nariai sveikino ETPA priimtą rezoliuciją Dėl naujausių įvykių Artimuosiuose Rytuose. Rezoliucijoje visapusiškai įvertinta situacija, užfiksuojant tiek tai, kad 2023 m. spalio 7 d. „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį buvo didžiausias nuo 1973 m. ir pareikalavo daugiau negu 1200 Izraelio gyventojų gyvybių, tiek tai, kad Gazos ruože daug žmonių žuvo ne tik dėl karinių operacijų Izraelyje, vykdomų tankiai apgyvendintose vietovėse, bet ir dėl to, kad „Hamas“ naudojo gyventojus kaip žmonių skydus.

„Būtent toks – nuoseklus ir subalansuotas – požiūris į komplikuotą ir ryškiausias emocijas keliančią situaciją dominavo tarp ETPA dalyvaujančių delegatų. Požiūris, matantis abi puses ir neignoruojantis faktų. Pripažįstantis, kad spalio 7-osios „Hamas“ teroro ataka ir Izraelio karinis atsakas nėra tik dar vienas regioninis konfliktas ar dar vienas teroristinis išpuolis. Šie veiksmai – iššūkis demokratijoms visame pasaulyje. Tai iššūkis, kuriuo siekiama susiskaldymo ir konfliktų demokratinėse visuomenėse.

Turime matyti šį iššūkį tokį, koks jis yra, tik tokiu būdu užtikrinsime, kad mūsų atsakas bus tinkamai subalansuotas, nes demokratijos visame pasaulyje turi ne tik išlaikyti atgrasantį gebėjimą apsiginti, bet tuo pat metu išlaikyti neabejotiną poziciją dėl mus vienijančių pamatinių vertybių“, – teigia Seimo narys Lukas Savickas.

Išrinktas Lietuvos atstovas Europos Žmogaus Teisių Teisme

ETPA sesijoje rinkti Bulgarijos, Lietuvos ir Liuksemburgo teisėjai Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT). Lietuvai atstovaus išrinktasis Gediminas Sagatys. Taip pat ETPA išrinko Europos žmogaus teisių komisarą, kuriuo tapo airis.

Naujojo Lietuvos ambasadoriaus prie Europos Tarybos Andriaus Krivo ir Seimo delegacijos ETPA pirmininko E. Zingerio iniciatyva vyko delegacijos susitikimas su demokratinės Baltarusijos lydere S. Cichanouskaja.

Seimo delegacija Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje – delegacijos pirmininkas Emanuelis Zingeris, pirmininko pavaduotojas Arminas Lydeka ir narys Lukas Savickas – dalyvauja ETPA plenarinėje sesijoje Strasbūre (Prancūzijos Respublika), vykstančioje sausio 22–26 d.

Daugiau apie ETPA sesiją skaitykite ČIA (anglų kalba).

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija