Seimo nario L. Jonausko pranešimas: „Kreiptasi į Lietuvos banką dėl galimo į „BaltCap“ investuotų pensijų fondų pinigų išvaistymo“

2024 m. sausio 29 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime narys Linas Jonauskas kreipėsi į Lietuvos banką, reaguodamas į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją dėl privataus kapitalo fondų valdymo bendrovei „BaltCap“ buvusio partnerio Šarūno Stepukonio galimai padarytos finansinės žalos, galėjusios paveikti Lietuvoje veikiančius privačius pensijų fondus bei žmonių jiems patikėtus pinigus. 

Parlamentaras prašo Lietuvos banką, kaip šalyje veikiančius pensijų fondus kontroliuojančią instituciją, pateikti informaciją, ar Lietuvos gyventojams, kaupiantiems pensiją privačiuose fonduose, buvo padaryta žala dėl galimo „BaltCap“ pinigų išvaistymo, o žalos atveju, – kaip bus kompensuojami nuostoliai.

„Vis dar neaišku, kiek privačių pensijų fondų yra investavę į minėtą bendrovę, kurios pinigus galimai iššvaistė jos buvęs partneris. Taip pat neaišku, ar padaryta reali žala pinigus privačiuose pensijų fonduose kaupiantiems žmonėms ir kaip finansinė žala, padaryta bendrovei, paveiks pensijų fondus. Klausimų vis daugėja, tačiau į juos atsakymų vis dar mažai“, – teigia. L. Jonauskas.

Seimo narys yra įsitikinęs, kad Lietuvos gyventojams, kurių pinigai, patikėti pensijų fondams, investavusiems į „BaltCap“, buvo išvaistyti, turi būti skubiai atlyginta visa padaryta žala.

„Ne vienas Lietuvos gyventojas, išgirdęs skandalingas naujienas apie galimai išvaistytas „BaltCap“ lėšas, sunerimo, ar nenukentėjo jo pensijų fonduose laikomi pinigai. Jei žmonėms padaryta žala, jie turi žinoti, kaip ji bus kompensuojama. Žmonės kuo greičiau turi gauti visą informaciją, susijusią su susiklosčiusia situacija“, – sako L. Jonauskas.

Parlamentaras L. Jonauskas praėjusiais metais yra įregistravęs Pensijų kaupimo įstatymo pataisų projektą, kuriuo siūlo leisti gyventojams nutraukti dalyvavimą II pakopos pensijų kaupimo fonduose ir, dar nesukakus pensiniam amžiui, pasiimti sukauptas lėšas vienkartine išmoka. Šios pataisos turėtų būti svarstomos Seimo pavasario sesijoje.

 

Daugiau informacijos:

Seimo narys Linas Jonauskas

El. p. linas.jonauskas@lrs.lt

Mob. 8 636 60 009

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-01-29 12:06
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal