Kas vyksta finansų rinkose? Sausio mėnesio apžvalga su „Luminor investicijų valdymas“ portfelio valdytoju Justu Daujotu

Pagrindiniai akcijų indeksai pasiekė naujas visų laikų aukštumas. Sparčiau augantis BVP, atsigaunantis pramonės sektorius ir solidūs puslaidininkių lustų įmonių rezultatai prisidėjo prie tolimesnio optimizmo.

Obligacijų rinka pasirodė kiek prasčiau – jos dalyviai pradėjo nuosaikiau vertinti centrinių bankų veiksmus dėl palūkanų normų. JAV Federalinio rezervo vadovas Jerome Powell užtikrino, kad kovą normos nebus mažinamos, o Europos Centrinio Banko vadovė Christine Lagarde patvirtino, kad skolinimosi kaina nemažės anksčiau nei vasarą.

Išskirtiniai technologijų sektoriaus įmonių rezultatai

Akcijų rinkoms pasiekus naujas aukštumas, paaugo ir kartelė įmonių ketvirtiniams finansiniams rezultatams. Tad nenuostabu, kad tik dalis JAV rinkos lyderių sugebėjo pranokti analitikų lūkesčius. Viena jų – „Microsoft“, kuri metus pabaigė didesniu pajamų ir pelno augimu nei tikėjosi rinkos dalyviai. Pagrindinis akcijų rinkos sėkmės variklis toliau buvo debesų kompiuterijos segmentas, kuris praėjusiais metais augo 20 proc. ir toliau nuosekliai atėmė atitinkamą rinkos dalį iš „Amazon“.

Tuo metu kitai didžiajai technologijų įmonei – „Google“ platformą valdančiai „Alphabet“ – sekėsi kiek prasčiau. Įmonė lėčiau augino reklamos pajamas nei konkurentai „Facebook“ ir „TikTok“. Nors pernai pasiektas pelnas atitiko rinkos dalyvių lūkesčius, įmonės akcijos po rezultatų paskelbimo krito daugiau nei 7 proc. dėl ženklaus prieaugio paskutinį mėnesį iki finansinių rodiklių paskelbimo.

Europos įmonėms sekėsi kiek geriau. Tiek investuotojų lūkesčiai, tiek įmonių įverčiai regione ne tokie aukšti kaip kitoje Atlanto pusėje. Didžiausios regiono technologijų bendrovės „ASML Holding“ akcijos pasiekė naujas aukštumas po rezultatų, kurie rodė, kad puslaidininkių paklausa pagaliau grįžta į ankstesnę augimo trajektoriją. Pagrindinis pasaulio puslaidininkių lustų gamybos įrangos gamintojas savo pelną per metus augino 9 proc., nepaisant mažesnio eksporto į Kiniją, kurį vis labiau riboja JAV ir ES institucijos.

Pozityvius rezultatus fiksavo ir Vokietijos programinės įrangos lyderė „SAP“, kuri kitiems metams prognozuoja 24–27 proc. debesų kompiuterijos segmento pajamų augimą. Įmonė taip pat skirs daugiau nei 2 mlrd. eurų restruktūrizavimui, kurio metu sukurs 8000 naujų darbo vietų, susijusių su dirbtinio intelekto paslaugų plėtra.

Nepaisant to, kad Europos „Euro Stoxx 50“ akcijų indekso lyderių akcijos siekia naujas aukštumas, jos išlieka „pigios“, lyginant su JAV įmonėmis. Šiuo metu Europos akcijų indeksas vis dar 35 proc. pigesnis nei „S&P 500“, remiantis šių metų akcijų kainos ir prognozuojamo pelno santykiu. Europos įmonės taip pat pasižymi didesne pajamų diversifikacija, kurių tik trečdalį sudaro euro zona. Nors šiuo metu „Luminor investicijų valdymas“ nevertina Europos technologijų įmonių aukščiau nei JAV, išlieka nemaža tikimybė, kad šiais metais pozicija gali keistis, ypač jeigu JAV įmonės visgi nepateisintų dabartinių augimo lūkesčių.

Nauji metai – tos pačios problemos Kinijoje

Pagrindinis Kinijos akcijų indeksas „CSI 300“ sausį pasiekė žemiausią lygį per penkerius metus ir antroji pagal dydį pasaulio ekonomika sausį toliau rodė lėtėjimo ženklus. Šių metų Kinijos BVP augimo prognozės nesiekia 5 proc., kurie buvo pasiekti ankstesniais metais ir kuriuos šalies politinis lyderis Xi Jingping iškelė kaip šių metų tikslą. Nerimas dėl tolimesnės stagnacijos paremtas ketvirtą mėnesį iš eilės besitraukusiu pramonės sektoriumi ir jaunimo nedarbo lygiu, siekiančiu 15 proc. Dar viena esminė Kinijos problema – defliacija. Šalis išlieka rizikoje patekti į defliacinę spiralę dėl besitęsiančio nekilnojamojo turto kainų kritimo ir žemos paklausos. Šis sektorius išlieka itin svarbus, nes sudaro daugiau nei penktadalį bendro vidaus produkto.

Reaguodami į makroekonominius iššūkius, Kinijos politikai ėmėsi veiksmų – valstybė aktyviau supirkinėjo finansinius aktyvus, motyvavo gyventojus palankesne mokestine sistema ir palengva didino fiskalines išlaidas. Vis tik dabartinės priemonės nėra pakankamos, o investuotojai tikisi didesnio palaikymo – tokio, kaip finansų krizės 2008 m. metu. „Bank of America“ Europos fondų valdytojų apklausa praėjusių metų gruodį parodė, kad 42 proc. respondentų tikisi tolimesnio ekonomikos lėtėjimo – palyginimui, lapkritį tokių respondentų buvo 29 proc.

Honkongo akcijų indekso „Hang Seng“ akcijos, remiantis šių metų akcijų kainos ir prognozuojamo pelno santykiu, išlieka tris kartus pigesnės nei JAV „S&P 500“. Teoriškai, dabartiniai žemi įverčiai ir perdėtai neigiamas sentimentas didina grąžos potencialą Kinijos akcijoms. Vis tik, kiti veiksniai išlieka negatyvūs – makroekonominis paveikslas ir per menka valstybės intervencija neleidžia tikėtis struktūrinio pokyčio.

Iš globalių rinkų į lokalias

Pirmasis šių metų mėnuo suteikė retą galimybę obligacijų rinkoje – Estijos finansų ministerija išplatino 1 mlrd. eurų dydžio 10 metų trukmės emisiją. Šalies Vyriausybės atstovai komentavo, kad skola padengs apie pusę šiais metais planuojamo biudžeto deficito.

„Luminor investicijų valdymo“ pensijų fondai investavo į šias obligacijas, kurios turėjo 40 bazinių punktų premiją, lyginant su jau išplatintomis šalies obligacijomis. Ši emisija išleidimo metu įkainojo 3,35 proc. pajamingumą – apie 1,15 proc. didesnį nei atitinkamų Vokietijos Vyriausybės obligacijų. Estijos obligacijų emisija dėl palankių sąlygų sulaukė didelio susidomėjimo iš rinkos dalyvių – paklausa viršijo pasiūlą daugiau nei septynis kartus.

Rinkos vertinimas

Ši rinkų apžvalga – tai tik nedidelė mūsų bendro rinkos raidos vertinimo dalis. Sausį išlaikėme identišką rizikos alokaciją, siekdami toliau dalyvauti akcijų ralyje. JAV makroekonominiai duomenys toliau prisidėjo prie pozityvaus rinkos vertinimo, maloniai stebino vartotojų išlaidų skaičiai ir atspari darbo rinka. Tuo pačiu metu, daugiau neužtikrintumo kėlė politinis faktorius, visame pasaulyje įsibėgėjus rinkimams. Daugiau klausimų kelia ir aukštesni akcijų įverčiai, tačiau statistiniai modeliai rodo, kad, rinkoms pasiekus naujas aukštumas, pozityvios tendencijos turėtų dar kurį laiką išlikti.


Svarbu: Kaupdami pensijų fonduose, patiriate investavimo riziką, o tai reiškia, kad investicijų vertė gali ir kilti, ir kristi, yra galimybė atgauti mažiau negu investavote. „Luminor investicijų valdymas“ UAB, investicijų grąžos, pensijų fondų pelningumo ar išmokamų anuiteto dydžių negarantuoja. Pensijų fondų praeities rezultatai negarantuoja ateities rezultatų. Prieš priimdami sprendimą kaupti papildomą pensiją „Luminor“ pensijų fonduose susipažinkite su pensijų fondų taisyklėmis, taikomais atskaitymais, investavimo strategija ir rizikos veiksniais. Pensijų fondus valdo „Luminor investicijų valdymas“ UAB, įm. k. 226299280.

Pranešimą paskelbė: UAB "coagency"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal