2023 metais pelno mokesčio lengvata filmų gamybai pasinaudojo rekordinis kino projektų skaičius

Lietuvoje dešimtus metus veikianti pelno mokesčio lengvata filmų gamybai vėl muša sėkmės rekordus. 2023-siais ženkliai augo kino gamybai skirtos įmonių investicijos bei lengvata pasinaudojusių kino projektų skaičius.

Lietuvos kino centro duomenimis, 2023-iais filmų gamintojai, pasinaudoję lengvatos schema, iš Lietuvos įmonių surinko 21,08 mln. eurų neatlygintinų lėšų. Lyginant su sėkmingais 2022  metų rezultatais, ši suma išaugo 18 proc. – tiek pat, kaip ir metais prieš. 2023-ųjų metų gauta suma – didžiausia per visą lengvatos veikimo laikotarpį.

Sekant vis didėjančią tendenciją, per paskutinius metus darsyk išaugo finansuotų filmų skaičius. Pernai iš viso buvo finansuoti net 101 nauji, pelno mokesčio lengvata pasinaudoję filmai: 70 nacionalinių, 14 užsienio ir 17 bendros gamybos kino projektų.

Lietuva 2023 m. ir vėl buvo itin patraukli tarptautinei kino industrijai. Dėka sklandaus lengvatos veikimo, aukštos Lietuvoje teikiamų paslaugų kokybės ir patrauklių lokacijų, pernai mūsų šalyje buvo kuriama 14 užsienio projektų. Kaip 2022 metais, daugiausia iš šių projektų – net 8 –  Skandinavijos regiono kino projektai: 5 švedų, 1 suomių ir 2 norvegų. Taip pat dvigubai padidėjo projektų iš Vokietijos skaičius (2022 m. jų buvo 2, o 2023 – 4). 

Pasinaudoję lengvata, Lietuvoje pernai užsienio filmų gamintojai išleido net 42,7 mln. eurų – 7 milijonais daugiau nei 2022 metais. 

Daugiausiai investicijų 2023 m. surinko vokiečių serialo „Sisi“ trečias sezonas, gavęs 1,8 milijono investicijų. Visi šio serialo sezonai buvo filmuoti Lietuvoje. 

Didžiausią investicijų sumą iš nacionalinių projektų surinko režisieriaus Emilio Vėlyvio detektyvinis serialas „Vilko gomurys“. Šis projektas taip pat gavo ir Lietuvos kino centro finansavimą. 

Lietuvos kino centras pastebi norinčių investuoti įmonių stabilumą. Iš viso 2023 metais buvo išduotos 197 investicinės pažymos 136 investuotojams. Matoma, kad verslo įmonės vis labiau pasitiki lengvata, supranta jos veikimą ir todėl ryžtasi skirti vis didesnes sumas.

Iš viso per 2014–2023  metus, pasinaudojus lengvata, į filmų gamybą jau investavo 325 Lietuvos įmonės. Per dešimt  veikimo metų lengvata buvo panaudota 472 filmų finansavimui.

2014 m. Lietuvoje įsigaliojusios pelno mokesčio lengvatos tikslas yra filmų kūrėjams sudaryti palankias kino gamybos sąlygas mūsų šalyje. Ja gali pasinaudoti Lietuvoje veikiančios verslo įmonės, neatlygintinai suteikdamos lėšų filmo gamintojui ir taip mažindamos apmokestinamąsias pajamas bei mokamą pelno mokestį. 

Ši lengvata ne tik sudaro palankesnes sąlygas kino gamybai Lietuvoje, bet yra naudinga ir kitiems sektoriams. Išaugusios filmų gamybos apimtys suteikia tūkstančius laikinų darbo vietų, atvykstant filmavimo grupėms iš užsienio didėja viešbučių užimtumas, skatinamas kavinių, restoranų verslas, transporto bei nuomos paslaugų sektoriai.

2023 m. gruodžio pradžioje Seimas pritarė siūlymui pelno mokesčio lengvatą pratęsti dar penkeriems metams iki 2028 m. gruodžio 31 dienos. Atnaujintos pelno mokesčio įstatymo kino lengvatos nuostatos įsigaliojo 2024 m. sausio 1 d. Jos bus taikomos apskaičiuojant ir deklaruojant 2024 metų bei vėlesnių mokestinių laikotarpių pelno mokestį.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos kino centras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-02 13:27
Kultūra, Žiniasklaida, viešieji ryšiai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal