LLRA-KŠS kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą, LR Seimą ir Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl savivaldybių rinkimų komisijų sudarymo ir pirmininkų skyrimo

Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga kreipesi į LR Prezidentą Gitaną Nausėdą, LR Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą, LR Vyriausiąją rinkimų komisiją ragindama šias institucijas imtis priemonių ir užtikrinti, kad sudarant 2024 m. gegužės 12 d. Respublikos Prezidento rinkimų ir 2024 m. birželio 9 d. rinkimų į Europos Parlamentą savivaldybių rinkimų komisijas būtų laikomasi LR Rinkimų kodekso nuostatų, lygiateisiškumo tarp politinių jėgų, turinčių teisę deleguoti savo atstovus į savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkų pozicijas ir sąžiningų ir garbingų rinkimų principų.

Žemiau pateikiame visą kreipimosį tekstą:

                                                                                                             2024 m. vasario 1 d.

LR Prezidentui Gitanui Nausėdai

LR Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui

LR Vyriausiajai rinkimų komisijai

DĖL SAVIVALDYBIŲ RINKIMŲ KOMISIJŲ SUDARYMO IR PIRMININKŲ SKYRIMO

Artėjant 2024 m. gegužės 12 d. Respublikos Prezidento rinkimams ir 2024 m. birželio 9 d. rinkimams į Europos Parlamentą LR Vyriausioji rinkimų komisija (toliau - VRK) artimiausiu metu sudarys savivaldybių rinkimų komisijas ir nustatys minėtų rinkimų komisijų pirmininkus.

LR Rinkimų kodekso 46 straipsnio 12 dalis numato, kad apygardos, savivaldybės rinkimų komisijos pirmininką iš šios komisijos narių skiria Vyriausioji rinkimų komisija. Apygardos, savivaldybės rinkimų komisijos pirmininku skiriamas asmuo, turintis darbo Vyriausiosios rinkimų komisijos arba apygardos ar savivaldybės rinkimų komisijos pirmininku ar nariu patirties arba darbo apylinkės rinkimų komisijos pirmininku patirties. Vyriausioji rinkimų komisija apygardų, savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkus skiria kiekvienam kandidatų į apygardų, savivaldybių rinkimų komisijas pasiūliusiam subjektui proporcingai visam jo pasiūlytų kandidatų skaičiui.

2023 m. kovo 5 d. savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose parlamentinė politinė partija Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (toliau - LLRA-KŠS) pateikė keturias kandidatūras į savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkus, kurios atitiko LR Rinkimų kodekso keliamus reikalavimus, tačiau VRK jų nepatvirtino ir rezultate LLRA-KŠS neturėjo nė vieno savivaldybės rinkimų komisijų pirmininko iš 60-ties galimų visos šalies mastu.

Tokių nusiskundimų turėjo ir kitos politinės partijos, kurios neturi savo deleguoto VRK nario. Tokios situacijos sudaro prielaidas teigti, kad politinės jėgos per savo deleguotus VRK narius neformaliai išsidalina savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkų pozicijas ir vėliau VRK posėdyje techniškai tai formalizuoja neatsižvelgiant į kitų siūlomų asmenų kompetencijas ir rinkimų organizavimo patirtys. Šio proceso politizavimas ir politinių partijų, turinčių VRK narius, galios ir/ar įtakos demonstravimas prieš politines partijas, kurios neturi savo deleguotų VRK narių, neprisideda prie rinkimų proceso skaidrumo ir lygiateisiškumo užtikrinimo organizuojant rinkimus kaip, kad numato LR Rinkimų kodeksas.

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytus argumentus, prašome imtis priemonių ir užtikrinti, kad sudarant 2024 m. gegužės 12 d. Respublikos Prezidento rinkimų ir 2024 m. birželio 9 d. rinkimų į Europos Parlamentą savivaldybių rinkimų komisijas būtų laikomasi LR Rinkimų kodekso nuostatų, lygiateisiškumo tarp politinių jėgų, turinčių teisę deleguoti savo atstovus į savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkų pozicijas ir sąžiningų ir garbingų rinkimų principų.

Pagarbiai

Danuta Vinckevič

LLRA-KŠS atstovė VRK

Pranešimą paskelbė: Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-03 12:19
Politika
pasidalinti
atgal