Seimo Ateities komiteto pranešimas: „Kvantinės technologijos Lietuvoje – šalies kelias į pažangą ir inovacijas“

2024 m. vasario 6 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Pastaraisiais metais augantis kvantinių technologijų sektoriaus pagreitis daugeliui pramonės šakų atveria naujus galimybių horizontus. Lietuvos Respublikos Seimo Ateities komitetas (toliau – Komitetas) yra pasiruošęs politiniu lygmeniu veikti šioje sparčiai besivystančioje srityje. Komiteto pirmininko prof. Raimundo Lopatos teigimu, ,,kvantinės technologijos yra ne tik aukštasis fundamentinis mokslas – kvantinės technologijos yra reikšmingas socialinis ir ekonominis efektas, pasireiškiantis ne tik bendru ekonomikos augimu, bet ir kiekvieno iš mūsų gyvenimo kokybės gerinimu“.

Lietuvos mokslo taryba (toliau – Taryba), remdamasi Komiteto iniciatyvomis, sukūrė paskirtinę programą „Informacinės technologijos mokslo ir žinių visuomenės plėtrai“, skirtą kurti kompetencijų ekosistemą sparčiai besivystančiose informacinių technologijų ir kvantinių skaičiavimų srityse. Programa, patvirtinta 2024 m. sausio 30 d. Tarybos pirmininko įsakymu Nr. V–34, numato 18,0 mln. eurų biudžetą 2024–2028 m. laikotarpiui.

Pasaulinė kvantinių technologijų rinka 2022 m. siekė apie 875,49 mln. USD, o iki 2030 m., numatoma, išaugs iki maždaug 4312,09 mln. Didžiosios technologijų kompanijos, tokios kaip IBM, „Google“ ir „Microsoft“, skiria didžiules investicijas į kvantinių skaičiavimų tyrimus, siekdamos pasiekti pasaulinę „kvantinę viršenybę“.

2023 m. birželį IBM parodė kvantinių kompiuterių galimybes. Bendrovė pirmą kartą pristatė kvantinius kompiuterius, kurie sugeba pateikti tikslius rezultatus 100+ kubitų skalėje. Šis proveržis įrodė, kad kvantiniai kompiuteriai gali išspręsti problemas, kurios gerokai viršija tradicinių metodų galimybes. Tai reiškia didelį potencialą sprendžiant mokslinius ir technologinius iššūkius.

Europos Sąjunga (toliau – ES) taip pat sparčiai investuoja į kvantines technologijas. 2023 m. vasario mėn. pradėtas projektas „Quantum Technologies Flagship“ siekia iškelti Europą antrosios kvantinės revoliucijos priešakyje. Programa rems šimtų tyrinėtojų darbą per 10 metų, o ES biudžetas, numatytas šiai programai, siekia 1 mlrd. eurų.

Kvantinės technologijos tampa ne tik mokslo, bet ir verslo ateities varikliu, atverdamos naujas galimybes inovacijoms ir pažangai. Lygiai taip pat, kaip pirmoji kvantinė revoliucija leido pereiti nuo pramoninės visuomenės į postindustrinę visuomenę su mikroelektronika, lazeriais, kosmoso tyrinėjimais ir atomine energija, taip ir antroji kvantinė revoliucija lems daugumą procesų, su kuriais kasdien susiduria kiekvienas žmogus.

 

Skaitmeninė Lietuva yra vienas iš prioritetinių Ateities komiteto darbotvarkės klausimų.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-06 12:32
Politika, ITT
pasidalinti
atgal