Diskriminacinio pobūdžio žinutė pareigūnėms iš ministrės lūpų

Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos atstovės jaučiasi įsižeidusios po Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pasisakymo tarptautinėje konferencijoje „Moterys teisėsaugoje“, kur  ES vidaus reikalų ministrės ir teisėsaugos pareigūnės diskutavo apie moterų vaidmenį ir lyčių balansą statutinėse tarnybose.

Konferencijoje ministrė akcentavo, jog tik 4 proc. statutinėse institucijose dirbančių moterų užima vadovaujančius postus, o nuo nepriklausomybės atgavimo Lietuvoje iki šiol nei viena jų nevadovavo statutinei institucijai, todėl A.Bilotaitė nusprendė siekti, kad statutinėse tarnybose būtų daugiau moterų vadovių, ir  siūlys sukurti mechanizmą, kuris skatintų pareigūnių profesinį tobulėjimą.

A.Bilotaitė konferencijoje sakė, kad galėtų būti sudaryti moterų lyderių statutinėse tarnybose sąrašai, joms būtų organizuojami specialūs mokymai.

Profesinės sąjungos bendruomenės moterų vardu kalbėjusios atstovės, teigė, jog po tokio ministrės pasisakymo jaučiasi įsižeidusios.

„Lytis, religija, orientacija, neturėtų būti iškeliami į priekį, dalykinėje veikloje svarbiausia – kompetencija. Skatinti moteris siekti aukštų postų yra teigiamas dalykas, tačiau organizuoti papildomus mokymus vien moteriškos lyties atstovėms skamba keistai ir netgi diskriminuojančiai. Ir tai žeidžia! Ar ministrė mano, kad moterys pareigūnės yra menkesnės, mažiau kompetentingos už vyrus pareigūnus, kad joms ir tik joms reikia mokymų?“ – stebėjosi Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos atstovės.

Anot jų, moterų pasaulis seniai nebėra vien barščiai, vaikai ir vyras, todėl būtent toks požiūris į moteris kaip silpnąją lytį ir turėtų būti keičiamas, o ne svaičiojama apie mokymus tik moterims, nes jos, neva, nesugeba pasiekti aukštų statutinių institucijų postų.

Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas Rimantas Liepa labai apgailestauja, kad tiek metų VRM ministerijai vadovaujanti A. Bilotaitaitė taip ir nesuprato jog renkantis ar skiriant vadovą pirmoje vietoje turi būti vadovaujamasi ne pretendento lytimi ar seksualine orientacija, ar rase, o žiniomis ir gebėjimais. Ir nereikėtų nuvertinti moterų iki tokio lygio, kad net reikėtų „sukurti mechanizmą, kuris skatintų pareigūnių profesinį tobulėjimą“.

„Dar labai norėtųsi iš VRM ministrės išgirsti kokias išskirtines teises Lietuvoje turi vyrai, kurių neturi moterys? Ar įstatymai ir konstitucija galioja lyties principu ?“ – sakė R.Liepa.

Pranešimą paskelbė: Nacionalinė pasienio pareigūnų profesinė sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-07 10:14
Teisėsauga, teisėtvarka
pasidalinti
atgal