LMT: tvirtai reiškiame poziciją palaikant Ukrainą

Artėjant Rusijos sukelto karo Ukrainoje metinėms, Lietuvos mokslo taryba (LMT) pateikė oficialią poziciją „Mokslo Europai“ (angl. „Science Europe“) apie tai, kad tvirtai palaiko ir remia „Mokslo Europos“ sprendimą nekviesti Rusijos Federacijos mokslo fondo (RSF) ir Baltarusijos respublikinio fundamentinių tyrimų fondo (BRFFR) į Pasaulinės mokslo tarybos (GRS) organizuojamą metinį pasaulio mokslo bendruomenės susitikimą. Apie tai LMT pranešė „Mokslo Europai“ vasario 8 d., gavusi paklausimą pateikti savo šalies poziciją.

„Lietuvos mokslo taryba nuo pat Rusijos sukelto karo Ukrainoje pradžios betarpiškai palaiko ir remia Ukrainą bei ragina siekti taikos, gerbti tarptautinę ir žmogaus teisę. Europos ir tarptautinių mokslinių tyrimų bendruomenė turi ir toliau kartu dirbti, kad imtųsi visų įmanomų veiksmų paremti Ukrainos mokslininkus ir kuo greičiau užbaigti brutalų karą. Dėl to šiandien išreiškėme savo poziciją, palaikymą ir solidarumą „Mokslo Europai“, tvirtai nurodydami, kad Lietuvos mokslo taryba nedalyvaus 2024 m. Pasaulinės mokslo tarybos metiniame susitikime, jei jame bet kokiu formatu dalyvaus Rusijos Federacijos mokslo fondo ir Baltarusijos respublikinis fundamentinių tyrimų fondas“,  tvirtą įsitikinimą reiškia LMT pirmininkas dr. Gintaras Valinčius.

LMT pritaria „Science Europe“ pasiūlymui nustatyti bendras dalyvavimo politinio ir karinio konflikto situacijose taisykles bendruose kasmetiniuose GRS organizuojamuose susitikimuose. „Sprendimų priėmimo procesų aiškumas ir skaidrumas visai mokslo bendruomenei yra būtini kriterijai, siekiant išlaikyti vientisumą ir įtrauktį pasaulinio bendradarbiavimo mokslinių tyrimų srityje“,  pabrėžia G. Valinčius. Jis pratęsia, kad LMT, būdama „Science Europe“ nare, yra įsipareigojusi dalyvauti pasaulinėje mokslinių tyrimų politikoje ir ją formuoti, kartu užtikrindama nuolatinę paramą ir palaikymą Ukrainai.

Tvirtas pareiškimas dar 2022-aisiais

LMT, kaip ir „Mokslo Europa“, vieningai palaiko Ukrainą bei ragina siekti taikos. Tad dar 2022 m. LMT drauge su kitų Europos valstybių mokslo organizacijomis ir „Mokslo Europa“ pasirašė bendrą pareiškimą, skirtą Pasaulinei mokslo tarybai, apie tai, kad nedalyvaus 2022 m. gegužės 30 d. – birželio 3 d. Panamoje vyksiančiame 10-ajame metiniame Pasauliniame mokslo tarybų susitikime, jei organizatoriai ir Pasaulinė mokslo taryba iš anksto neužtikrins, kad minėtame renginyje nedalyvaus nė viena Rusijos ar Baltarusijos vyriausybinė organizacija.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos mokslo taryba
2024-02-08 10:47