Prezidentas susitiko su Žemės ūkio tarybos nariais

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį susitiko su Žemės ūkio tarybos nariais ir aptarė jų organizuotos protesto akcijos metu iškeltus klausimus.

Šalies vadovas pažymėjo, kad žemės ūkis yra strateginis ir itin valstybei svarbus sektorius. Jo reikšmė ypatingai išauga esant sudėtingoms geopolitinėms aplinkybėms, kai šaliai būtina turėti stiprų ir konkurencingą, nepriklausomą ir diferencijuotą žemės ūkį.

Susitikime buvo konstatuota, kad protesto akcija Vilniuje paskatino įsiklausyti į žemdirbių balsą. Kai kurie jų iškelti klausimai, pavyzdžiui, dėl vandens apsaugos juostų ir zonų bei natūralių pievų, ganyklų, pelkių ir šaltinynų, jau pradėti spręsti.

Kai kuriais kitais klausimais, pavyzdžiui, dėl daugiamečių pievų, reikia Europos Sąjungos lygmens sprendimų. Prezidentas informavo ūkininkų atstovus, kad praėjusią savaitę vykusioje Europos vadovų taryboje kalbėjosi su Europos Komisijos Pirmininke Ursula von der Leyen, akcentuodamas šios problemos svarbą Lietuvos žemdirbiams, ir gavo patikinimą, kad problemos sprendimai bus rasti.

Susitikime buvo aptarti Seimo neeilinei sesijai siūlomi Akcizo įstatymo pakeitimai, sumažinantys suskystintų naftos dujų akcizą. Šalies vadovas palankiai įvertino, kad Vyriausybė siekia žymiai sumažinti akcizą, ir atkreipė dėmesį, kad tiek žemės ūkio, tiek pramonės sektoriai nuo šių metų pradžios dėl itin didelio akcizo jau patyrė finansinių praradimų. Prezidentas siūlo nustatant naują akcizą įvertinti patirtus praradimus ir numatyti tokio dydžio ir trukmės tarifą, kuris šiuos praradimus kompensuotų.

Susitikime dalyvavo Žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos vadovas Eimantas Pranauskas, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos valdybos narys Audrius Vanagas, Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovas Raimundas Juknevičius, Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas Gytis Kauzonas, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos viceprezidentas Petras Puskunigis, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-09 15:03
Politika, Žemės ūkis
pasidalinti
atgal