Pasirašyta 12 mln. Eur finansavimo sutartis: ieškos rangovų viešojo sektoriaus žmogiškųjų išteklių valdymo sistemos projektavimui ir diegimui

Viešojo valdymo agentūra su Centrine Projektų valdymo agentūra pasirašė 12 mln. Eur finansavimo sutartį, pagal kurią ketinama finansuoti projektą „Pažangios viešojo sektoriaus žmogiškųjų išteklių valdymo sistemos sukūrimas ir įdiegimas“ (ŽIVIS). Projekto tikslas – užtikrinti galimybę centralizuotai ir automatizuotai tvarkyti viešojo sektoriaus darbuotojų duomenis, reikalingus valstybės valdymo reikmėms tenkinti ir įgalinti viešojo sektoriaus žmogiškųjų išteklių valdymo transformaciją, perkeliant viešojo sektoriaus talentų ir karjeros valdymo procesus į skaitmeninę erdvę.

Projektą kartu su Nacionaliniu bendrųjų funkcijų centru (NBFC) vykdys Viešojo valdymo agentūra (VVA). Abi organizacijos pasirašė atnaujintą partnerystės sutartį, kurios pagrindu šalys sieks kartu įgyvendinti finansavimo sutartyje numatytus tikslus ir rezultatus.

Žalia šviesa viešojo sektoriaus efektyvumui didinti

Kaip teigia projekto partneriai, šiuo metu egzistuojančios informacinės sistemos neatliepia pažangaus ir skaitmenizuoto viešojo sektoriaus žmogiškųjų išteklių valdymo poreikio. Žmogiškųjų išteklių administravimo procesai yra neefektyvūs, trūksta automatizavimo sprendimų, kurie apimtų procesus nuo jų inicijavimo iki rezultato. Egzistuoja ir integracijų stoka, nepakankamai išvystytas skaitmeninimo lygis viešojo sektoriaus mastu.

Darbo užmokesčio apskaitos procesai taip pat nėra efektyvūs, naudojami skirtingi ir senos kartos darbo užmokesčio apskaitos sprendimai, trūksta tinkamų integracijų su valstybės registrais ir kitomis informacinėmis sistemomis. Atitinkamai nekaupiami su žmogiškųjų išteklių valdymu susiję duomenys nacionaliniu mastu, dėl to neužtikrinamas operatyvus duomenų pateikimas bei kokybė.

Anot VVA direktoriaus Artūro Paleko, tai – ne pirmas toks bandymas siekiant sukurti bendrą viešojo sektoriaus žmogiškųjų išteklių valdymo sistemą.

„Nors jos nauda – akivaizdi, ir apie tai kalbama ne vienerius metus, visi bandymai iki šiol buvo nesėkmingi. Mes išanalizavome nesėkmių priežastis ir tikime, kad šį kartą mums pavyks. Finansavimo ir partnerystės sutarčių pasirašymas mums uždegė žalią šviesą, mes pasiruošę startuoti, žinome, ko siekiame ir tuo tikime. Be abejo, turėsim labai daug iššūkių, kelias bus sudėtingas, bet mes pasiryžę juo eiti ir atnešti viešajam sektoriui naujus efektyvius įrankius bei sustiprinti visuomenės pasitikėjimą“, – sako A. Palekas.

Sukurta sistema apims tokius žmogiškųjų išteklių valdymo procesus kaip samda, veiklos vertinimas, kompetencijų valdymas ir pan. Taip pat bus sukurtas vieningas savitarnos portalas, kuris leis tikslinėms grupėms pasiekti visą su žmogiškaisiais ištekliais susijusią informaciją vienoje vietoje.

Įgyvendinant projektą bus sukurtas viešojo sektoriaus darbuotojų registras, sudarysiantis galimybes centralizuotai ir automatizuotai tvarkyti duomenis, kurių reikia valstybės valdymo reikmėms tenkinti, t. y. viešojo sektoriaus įstaigų personalo valdymo sisteminiams sprendimams priimti, kontrolei ir prevencijai užtikrinti.

Būsimoje sistemoje atsiras ir naujas darbo užmokesčio valdymo komponentas. Jis apims darbo laiko apskaičiavimą, apdorojimą ir apskaitą.

„Sukūrus ir įdiegus ŽIVIS, NBFC veikla taps kur kas efektyvesnė, bus standartizuoti procesai, reikalingi dirbant su visomis viešojo sektoriaus įstaigomis, mažės klaidų tikimybė. Taip pat sistema leis standartizuoti ir transformuoti esamus darbo užmokesčio apskaitos procesus į išmanius skaitmeninius sprendimus elektroninėje erdvėje. Atitinkamai bus užtikrintas ir duomenų vientisumas, suteikiant galimybę vienoje vietoje kaupti bei analizuoti su darbo užmokesčiu susijusius valstybės duomenis. Taip pat planuojama, kad sistemą ateityje galės naudoti ir kitos viešojo sektoriaus įstaigos“, – teigia NBFC direktorė Valė Kulvinskienė.

Optimizmo nestokoja ir šio projekto vadovė Marija Urnikienė: „Viskas gyvenime yra įmanoma, tik reikia didelio noro ir įdėti darbo. Svarbiausia yra komanda, tikėjimas, pasitikėjimas savimi ir kitais komandos nariais bei kolegomis“.

Projektas finansuojamas iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (EGADP) ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų. Projekto vertė 12,9 mln. Eur., jį planuojama baigti iki 2026 metų vidurio.

Apie Viešojo valdymo agentūrą

Viešojo valdymo agentūra – Valstybės tarnybos departamento pagrindu reorganizuota įstaiga prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Agentūros tikslas – padėti viešojo sektoriaus organizacijoms veikti efektyviau tobulinant žmogiškųjų išteklių valdymą ir plėtojant pažangią valdyseną.

Apie Nacionalinį bendrųjų funkcijų centrą

Nacionalinis bendrųjų funkcijų centras yra Lietuvos Respublikos finansų ministerijai pavaldi įstaiga, atsakinga už bendrųjų funkcijų konsolidavimą viešajame sektoriuje.

Pranešimą paskelbė: UAB "Bosanova"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-12 14:23
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal