Prezidentas susitikime su VERT pirmininku: turime siekti visų vartotojų interesų užtikrinimo

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininku Renatu Pociumi. Susitikime aptarti svarbiausi darbai ir iššūkiai: konkurencijos elektros rinkoje didinimas, efektyvesnis energetinės infrastruktūros panaudojimas, vartotojų interesų ir teisių gynimas.

Prezidentas susitikime pažymėjo, kad valstybė turi mažinti administracinę naštą rinkos dalyviams, didinti reguliuojamų sektorių konkurencingumą ir efektyvumą bei kurti inovacijas skatinantį reguliavimą. „Siekiant didesnio visuomenės pasitikėjimo valstybe ir jos institucijomis, jos turi rodyti daugiau viešumo ir skaidrumo aiškinant savo sprendimus, skirti daugiau dėmesio vartotojams“, –  sakė šalies vadovas.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad šiuo metu elektros tiekimo rinkoje trūksta konkurencijos, kuri galėtų sudarytų prielaidas ženklesniam kainų mažėjimui. Todėl susitikime aptarta galimybė apjungti Baltijos šalių elektros prekybos zonas, taip siekiant padidinti elektros rinkos konkurencingumą ir patrauklumą naujiems rinkos dalyviams.

Pasak Prezidento, susirūpinimą kelia ir su galios trūkumu elektros tinkle susiję klausimai: ESO tinklas daugelyje vietų yra išnaudotas ir dažnu atveju nauji vartotojai, taip pat norintys tapti gaminančiais vartotojais, prisijungdami turi mokėti ženklias sumas, o po jų besijungiantys – gali prisijungti praktiškai nemokamai. Atsakydamas į tai, VERT pirmininkas minėjo, kad artimiausiu metu planuojama peržiūrėti prijungimo kainų nustatymo tvarką ir įkainius, taip pat pabrėžė efektyvaus pajėgumų paskirstymo skatinimo svarbą.

Susitikime taip pat aptartas poreikis stiprinti ir diegti šiuolaikiškus duomenų valdymo ir priežiūros instrumentus efektyvesnei rinkos kontrolei užtikrinti. Taip pat aptarta būtinybė reguliaciniu aspektu stiprinti kritinės infrastruktūros kibernetinį saugumą ir fizinę apsaugą.

Susitikime Prezidentas ir VERT pirmininkas aptarė galimus sprendimo būdus siekiant sumažinti vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainas regionuose, kur jos yra 2-3 kartus didesnes nei didžiuosiuose miestuose. Aptarta vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įmonių jungimosi galimybė, kuri galėtų ženkliai sumažinti šių paslaugų kainas regionuose.

Susitikime pasidžiaugta rinkoje atpigusiomis dujomis ir nuo balandžio ženkliai mažėjančiais jų tarifais gyventojams. Šalies vadovas paragino ir toliau aktyviai siekti visų vartotojų interesų užtikrinimo bei prisidėti prie spartesnės energetikos sektoriaus transformacijos.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-12 14:19
Energetika
pasidalinti
atgal