Draudikai fiksuoja peršalimo ligų piką: sveikatos draudimo išmokos siekia ir 1,8 tūkst. eurų

Draudikai fiksuoja peršalimo ligų piką: sveikatos draudimo išmokos siekia ir 1,8 tūkst. eurų

Sergamumo gripu ir ūminių kvėpavimo takų infekcijų sukeltais susirgimais lygis šalyje auga, ir jis šiuo metu yra pasiekęs epideminį piką. Remiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, epideminis sergamumo lygis šiuo metu fiksuojamas didesnėje dalyje (35) iš 60 Lietuvos savivaldybių. Per šių metų sausį „Lietuvos draudimas“ užfiksavo virš 1900 žalų, susijusių su gripu ir ūminių kvėpavimo takų infekcijų ligomis.

Kaip pastebi Audrius Zinevičius, „Lietuvos draudimo“ Specializuotos rizikos ekspertas, sausio mėnesį šioms žaloms kompensuoti bendrovė išmokėjo beveik 40 tūkst. eurų, ir daugiau nei pusė šios sumos buvo skirta vaistams ir gydymo priemonėms įsigyti.

„Praėjusių metų duomenys rodo, jog didžiausia registruojamų žalų dėl gripo ir ūminių kvėpavimo takų infekcijų dalis registruojama sausio, vasario ir kovo mėnesiais. Tai sudaro apie trečdalį per visus metus registruojamų šio tipo žalų. Nors daugeliu atvejų tai yra sąlyginai nedidelės keliasdešimties eurų sumas siekiančios žalos, tačiau pasitaiko ir tokių klientų, kuriems dėl komplikacijų prireikia stacionarinio gydymo. Tuomet žalos dydis gali šoktelti ir iki 1,8 tūkst. eurų“, – sako A. Zinevičius.

Pasak draudimo bendrovės atstovo, šių susirgimų pikas paprastai išsilaiko iki kovo mėnesio pabaigos, todėl gyventojams patariama pasirūpinti savo sveikatos priežiūra ir imuniteto stiprinimu.

Kad šiuo metu sergamumas peršalimo ligomis yra pasiekęs piką, pritaria ir sveikatos priežiūros specialistai. Jie teigia pastebintys išaugusį poreikį tyrimams, skirtiems kvėpavimo takų infekcijų sukeltoms ligoms diagnozuoti.

„Palyginus praėjusių metų gruodžio ir šių metų sausio mėnesių duomenis, matome, kad beveik ketvirtadaliu augo mūsų laboratorijoje atliekamų modernių kombinuotųjų testų, leidžiančių iš vieno mėginio aptikti net 4 virusus, skaičius. Tai yra gripą, koronavirusą bei RSV ir adenovirusinių infekcijų sukėlėjus. Be to, palyginus su praėjusių metų pabaiga, šiuo metu Covid-19 atvejų mažėjo, tačiau išaugo nustatytų gripo atvejų skaičius“, – situaciją apžvelgia medicinos diagnostikos ir gydymo centro „Hila“ Medicinos padalinio vadovas Simonas Ūselis.

Ekspertas atskleidžia, jog jų turimais duomenimis, vien šių metų sausį bendrai vertinant kombinuotuosius ir įprastus gripo nustatymo testus, beveik kas penktas rodė teigiamą gripo rezultatą. 9 iš 10 nustatytų gripo atvejų tai buvo A gripo atmaina − ši atmaina siejama su sunkesne ligos eiga.

Nors gripas yra dominuojanti ūminė viršutinių kvėpavimo takų infekcija, tačiau fiksuojamas sergamumas ir kitomis ligomis. Palyginus su praėjusiais metais, nors sergamumas Covid-19 infekcija yra sumažėjęs, tačiau vis dar siekia apie 3 proc. susirgimų. Pakankamai dažnai fiksuojami susirgimai ir sinusitu, tonzilitu bei faringitu. Šios ligos nepasižymi tokiu stipriu sezoniškumu kaip gripas.

Medikai primena, jog norint apsisaugoti nuo gripo, yra svarbu prisiminti Covid-19 pandemijos metu išmoktas pamokas – laikytis tinkamos rankų higienos ir kosėjimo bei čiaudėjimo etiketo, pajutus peršalimo simptomus, neiti į masinio susibūrimo vietas, taip pat laikytis saugaus atstumo. Gripo sezono metu verta prisiminti ir apie apsauginių kaukių naudą.

„Norisi priminti, kad gripas yra pavojinga virusinė kvėpavimo takų infekcija, savo piką mūsų platumose įprastai pasiekianti sausio–vasario mėnesiais. Negydomas ar netinkamai gydomas gripas gali komplikuotis plaučių uždegimu, sukelti širdies raumens uždegimą, meningitą. Jis ypač pavojingas vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat besilaukiančioms moterims. Veiksmingiausia apsauga nuo gripo yra skiepai“, – gripo sukeliamas rizikas išskiria S. Ūselis.

NVSC duomenimis, šio sezono metu nuo gripo Lietuvoje yra pasiskiepiję beveik 216 tūkst. gyventojų. Gydytojai primena, jog veiksmingiausia skiepytis prieš gripo sezono pradžią, kadangi stipriam imunitetui susiformuoti reikia kelių savaičių.

Susirgusiems gripu gydytojai pataria nedelsiant, vos tik pajutus simptomus, kreiptis į šeimos gydytoją, kadangi gydymo efektyvumui yra itin svarbus laikas.

Išvengti gripo galima imantis šių prevencijos veiksmų:

  • Laiku pasiskiepijus, tai yra, prieš prasidedant gripo sezonui;
  • Laikantis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo;
  • Viešose vietose laikantis saugaus atstumo;
  • Rūpinantis tinkama rankų higiena.

Jei vis tik pajutote gripo simptomus, patariama imtis šių veiksmų:

  • Nedelsdami kreipkitės į gydytoją – gydymas, paskirtas per pirmas tris paras, veikia efektyviausiai;
  • Nesilankykite masinio susibūrimo vietose;
  • Bendraudami užsidėkite apsauginę kaukę;
  • Neikite į darbo vietą ir saugokite kolegų sveikatą – likite namuose ir leiskite sau visiškai pasveikti;
  • Reguliariai vėdinkite namus;
  • Gerkite arbatas ir daug skysčių.
Pranešimą paskelbė: Lietuvos draudimas, AB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal