Prezidentas su Valstybės kontrolieriumi aptarė viešųjų išlaidų efektyvumo svarbą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį susitiko su Valstybės kontrolieriumi Mindaugu Macijausku. Susitikimo metu aptartos Valstybės kontrolės strateginės auditų kryptys bei tikslai.

„Šalyje vyksta diskusijos dėl finansavimo šaltinių didesniam gynybos finansavimui, geresnėms  sveikatos  apsaugos paslaugoms, švietimui. Politinių diskusijų dalyviams svarbu suprasti, kad prieš traukiant iš stalčių idėjas apie bet kuriuos visuotinius mokesčius, lygiagrečiai privalome užtikrinti ir piliečiams garantuoti, kad surenkami mokesčiai yra panaudojami efektyviausiu būdu. Svarbu pamatyti ir išnaudoti visą viešųjų finansų efektyvumo potencialą, identifikuoti išlaidas, kurios šiandien galbūt yra nebūtinos ir gali būti nukreiptos į šalies gynybą ir socialinį saugumą“, – po susitikimo teigė Prezidentas, akcentuodamas, kad siekiant didinti valstybės pajamas yra svarbi ir reikalinga Valstybės kontrolės veikla dėl viešųjų išlaidų panaudojimo efektyvumo.

Susitikimo metu buvo aptarti Valstybės kontrolės auditai, susiję su vaistų prieinamumu gyventojams. Lietuva tinkamai neužtikrina vaistų prieinamumo, ypač inovatyvių vaistų ir vaistų retomis ligomis sergantiems pacientams ir stipriai atsilieka nuo ES valstybių. Prezidentas Seimui yra pateikęs Farmacijos įstatymo pataisų projektą, kuriuo siekiama pagerinti sprendimų dėl labai retomis ligomis sergančių pacientų gydymo skaidrumą ir efektyvumą. Valstybėje sprendimai dėl naujausių vaistų prieinamumo gyventojams turi būti priimami greičiau.

Susitikime taip pat aptartas Valstybės kontrolės vertinimas dėl Europos Sąjungos ir Atgaivinimo fondo investicijų įgyvendinimo progreso bei rizikų. Taip pat auditai, susiję su finansais švietimui, tolimojo susisiekimo paslaugų prieinamumu, Lietuvos Regionų plėtros programos įgyvendinimu. Pristatyti Valstybės kontrolės planai, numatomas auditas apie Lietuvos visuomenės pasirengimą pilietiniam pasipriešinimui.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-14 14:58
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal