Prezidentas: kultūra ir istorija – mūsų valstybės egzistencinis ir vertybinis pamatas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį, artėjančios Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga, apdovanojo 2023 m. Nacionalinių kultūros ir meno bei Jono Basanavičiaus premijų laureatus.

Šalies vadovas iškilmėse pasidžiaugė, kad Vasario 16-oji kasmet tampa proga nusilenkti Lietuvą ir pasaulį keičiančiai kūrybos galiai. „Šiandien susirinkome pagerbti išskirtinius kūrėjus, kurie nuolat plečia viešojo gyvenimo erdvę naujais prasmės atspalviais ir prisideda iš kartos į kartą perduodant pasakojimus apie lietuviškos būties esmę. Savo pavyzdžiu jie liudija: viskas iš tiesų prasideda nuo kultūros. Ir baigiasi kultūra“, – sveikinimo kalboje sakė Prezidentas.

Kreipdamasis į laureatus Prezidentas pabrėžė, kad lietuviai yra ir visada bus ištikimi jų darbų gerbėjai. „Kaip ir daugelis šlovingų Jūsų pirmtakų, savo darbais Jūs reikšmingai papildote vertybes ir idealus, kurių kiekvienas gauname savo artimiausioje aplinkoje. Plėsdami mūsų vaizduotę, Jūs nustatote orientyrus bei ribas kiekvieno iš mūsų asmeniniam veikimui, iš kurio randasi visuomenę ir valstybę palaikantys saitai“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas padėkojo laureatams ir pažymėjo, kad kultūra ir istorija yra mūsų valstybės egzistencinis ir vertybinis pamatas, kurį statyti turime kasdien. Kurį ginti, išaušus minutei, turime būti pasiruošę visi, nes būtent jis daro mus stiprius ir nepalaužiamus.

2023 m. Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija už vaizduotės žaismę kūryboje kelioms skaitytojų kartoms ir daugialypės patirties liudijimą memuaruose įteikta rašytojai Violetai Palčinskaitei; už kultūros paradigmas keičiančią kūrybą ir ilgalaikį poveikį šiuolaikiniam menui – tarpdisciplininio meno kūrėjai Eglei Rakauskaitei; už drąsą ir autoironiją fotografiniuose monospektakliuose apdovanota fotomenininkė Violeta Bubelytė; už visuomenės kritinės atminties formavimą tarptautinio kalibro knygomis ir parodomis suteikta dailės istorikei, kritikei, parodų kuratorei prof. dr. Giedrei Jankevičiūtei; už įspūdingą aktorystės diapazoną ir įtaigą teatre ir kine –aktorei Rasai Samuolytei; už urbanistinę energiją ir minimalizmo grožį muzikos ir šokio scenose apdovanotas kompozitorius prof. Mindaugas Urbaitis.

Nacionalinė Jono Basanavičiaus premija už giluminius mitologinio pasaulėvaizdžio tyrimus, prigimtinės kultūros įprasminimą, puoselėjimą ir sklaidą įteikta dr. Daivai Vaitkevičienei.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-14 16:28
Politika, Kultūra
pasidalinti
atgal