Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus už nuopelnus Lietuvai

Valstybės atkūrimo dienos proga Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda įteikė valstybės apdovanojimus už nuopelnus Lietuvai ir už jos vardo garsinimą pasaulyje.

Pradėdamas iškilmingą apdovanojimų ceremoniją Prezidentas priminė, kad vienas Nepriklausomybės Akto signatarų Petras Klimas apie Vasario 16-ąją yra rašęs, kaip apie dieną, kai Lietuvos Taryba, „bendrais Lietuvos reikalais vedina, vėl suėjo į tvirtą vienybę“.

„Šiandien mes tarsi naujai atrandame valstybės atkūrimo jaudulį. Visi kartu ne tik žodžiais, bet ir veiksmais išreiškiame tikėjimą, kad nuoširdus bendrystės jausmas visada pranoks mūsų skirtumus ir padės mums siekti bendrų tikslų. Taip, kaip tikėjo Petras Klimas, asmeniškai daug prisidėjęs, kad 1918 metų pradžioje būtų pasiektas kritiškai svarbus Lietuvos Tarybos narių sutarimas“, – sakė šalies vadovas.

Prezidento teigimu, valstybės atkūrimo diena parodo, koks svarbus mūsų bendras pasirengimas dirbti Lietuvai, ją stiprinti ir garsinti jos vardą visame pasaulyje. Pasak šalies vadovo, neatsitiktinai būtent Vasario 16-ąją tradiciškai įteikiami valstybės apdovanojimai tiems Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams, kurie savo darbais prisideda prie mūsų šalies augimo, klestėjimo ir jos žmonių gerovės, taikių ir produktyvių tarptautinių ryšių plėtros. Kiekvienais metais turime progą įsitikinti, kad šiandienos pasaulyje nesame vieniši – turime daugybę partnerių, sąjungininkų ir draugų.

„Noriu ištarti nuoširdų ačiū visiems ir kiekvienam, kas rūpinatės bendrais Lietuvos reikalais ir daugelio iššūkių akivaizdoje kuriate mums taip reikalingą vienybę. Vienybę, kuri taip įspūdingai peržengia mūsų šalies ribas ir sujungia Lietuvą su bendraminčiais visame pasaulyje. Tegul Jūsų visų darbai tampa įkvepiančiu pavyzdžiu ir visuomet liudija šviesos pergalę prieš tamsą!“, – susirinkusiems Prezidentūros Baltojoje salėje sakė šalies vadovas.

Vasario 16-osios proga paskelbtu dekretu Prezidentas apdovanojo 89 Lietuvos Respublikai nusipelniusius žmones, tarp jų – 13 užsienio valstybių piliečių.

Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi Prezidentas apdovanojo Oleną Zelenską – Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio sutuoktinę už indėlį kartu su visa ukrainiečių tauta kovojant už laisvę, Ukrainos valstybės suverenitetą ir teritorinį vientisumą, už nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Ukrainos tarpvalstybinius santykius.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi apdovanota operos solistė, profesorė Irena Milkevičiūtė, už išskirtinę pedagoginę veiklą, už suformuotą savitą operinio dainavimo mokyklą, už išugdytus iškilius menininkus.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi už Lietuvos ir Vokietijos dvišalio bendradarbiavimo stiprinimą, už paramą Lietuvos siekiams saugumo politikos srityje apdovanota Vokietijos Federacinės Respublikos užsienio reikalų ministrė Annaleną Baerbock.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi apdovanotas akademikas, profesorius, habilituotas daktaras Valentinas Mikelėnas, kūręs  Lietuvos privatinės teisės sistemą, vystęs privatinės teisės ir civilinio proceso teisės mokslą.

Prezidentas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi apdovanojo rabiną Andrew Bakerį už tarptautinių Holokausto epochos problemų Europoje sprendimą ir kovą su antisemitizmu (Jungtinės Amerikos Valstijos).

„Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi apdovanota advokatė, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiais apdovanoti poetas, prozininkas, dramaturgas Juozas Erlickas; ilgametė „Lietuvos Carito“ darbuotoja Snieguolė Rudzinskienė;  rankinio meistras, nusipelnęs treneris, profesorius emeritas Antanas Skarbalius;  dailininkas ir rašytojas Mikalojus Povilas Vilutis;  futbolininkas, treneris, sporto organizatorius Benjaminas Zelkevičius.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi apdovanota architektūros istorikė, kuratorė, profesorė, mokslų daktarė Marija Drėmaitė, teatro kritikė, rašytoja, mokslų daktarė Audronė Girdzijauskaitė, ekonomistas, sociologas, profesorius, mokslų daktaras Boguslavas Gruževskis, Jungtinių Amerikos Valstijų Stanfordo universiteto tarptautinių santykių profesorius Michaelas Anthony McFaulas, choreografė, šiuolaikinio šokio pradininkė, pedagogė, profesorė Aira Naginevičiūtė-Adomaitienė, pianistas ir kompozitorius Andrius Žlabys.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalis įteiktas asociacijos „Lietaus vaikai“ vadovei Linai Sasnauskienei,  Lietuvos policijos kapelionui kun. Algirdui Toliatui.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu už nuopelnus Lietuvos muzikos kultūrai apdovanotas operos solistas Rafailas Karpis.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2024-02-16 11:51