Miuncheno saugumo konferencijoje Ministrė Pirmininkė susitiko su Graikijos ir Bulgarijos vyriausybių vadovais

Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvaujanti premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį susitiko su Graikijos Ministru Pirmininku Kyriaku Mitsotakiu ir Bulgarijos Vyriausybės vadovu Nikolajumi Denkovu.

Susitikimuose Miuncheno saugumo konferencijos paraštėse aptartos saugumo, paramos Ukrainai, dvišalių santykių temos ir ES bei šalių aktualijų klausimai.

„Lietuva ir Graikija puoselėja glaudžius dvišalius santykius, yra patikimos NATO sąjungininkės ir artimos partnerės ES. Kol Rusija tęsia brutalų karą prieš Ukrainą, saugumas yra mūsų bendrų interesų viršuje. Šis karas kartu yra ir apie demokratijų atsparumą ir gebėjimą veikti autokratijų spaudimo ir agresijos sąlygomis“, – sakė premjerė I. Šimonytė, susitikusi su Graikijos premjeru K. Mitsotakiu.

Kaip pažymėjo premjerė, paramos Ukrainai sparta šiuo metu yra kritinės reikšmės.

Susitikime akcentuota svarba NATO sąjungininkėms stiprinti gynybos pajėgumus esamų grėsmių akivaizdoje.

Taip pat aptarti neteisėtos migracijos užkardymo klausimai, kaip teigė premjerė, Graikijos patirtis Lietuvai buvo ypač naudinga Baltarusijos režimo organizuotos neteisėtos migracijos kontekste.

Ministrė Pirmininkė penktadienį taip pat susitiko su Bulgarijos Vyriausybės vadovu Nikolajumi Denkovu.

Kaip susitikime pažymėjo I. Šimonytė, Lietuvą ir Bulgariją jungia bendri tikslai: NATO rytų flango sustiprinimas, saugi kaimynystė ir tvari taika Europoje, kuri nebus pasiekta be Ukrainos pergalės.

„Nesustabdyta Ukrainoje, Rusija išliks grėsme nuo Baltijos iki Juodosios jūrų, o kartu ir globaliam saugumui“, – sakė Ministrė Pirmininkė.

Susitikime taip pat aptarta Trijų jūrų iniciatyva ir balandį įvyksiantis vadovų susitikimas bei jo paraštėse vyksiantis verslo forumas.

Taip pat – regioninio saugumo ir šalių aktualijos, Bulgarijos stojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO) procesas.

Lietuva remia šį Bulgarijos narystės siekį ir yra išreiškusi pasirengimą pasidalinti savo stojimo patirtimi.

Premjerė I. Šimonytė penktadienį taip pat dalyvavo Miuncheno saugumo konferencijos apskritojo stalo diskusijoje branduolinio atgrasymo tema, kalbėjo užsienio bei Lietuvos žiniasklaidai ir lankėsi parodoje, primenančioje Rusijos karo prieš Ukrainą žiaurumus.

Pranešimą paskelbė: Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-16 18:56
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal