Prezidentas Miuncheno saugumo konferencijoje pasiūlė Rusijos sulaikymo strategiją

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda dalyvauja Miuncheno saugumo konferencijoje. Šalies vadovas šeštadienį pasisakė diskusijoje „Flank-Tastic? NATO rytinio flango atgrasymo ir gynybos žemėlapis“.

Diskusijoje Prezidentas pabrėžė, kad gyvename itin sudėtingu geopolitiniu laikotarpiu, kai Rusija griauna taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką, naudoja karinę agresiją prieš suverenias valstybes, vykdo genocidą ir grasina branduoliniu karu. Pasak šalies vadovo, Vladimiras Putinas neatsisakys imperialistinių ambicijų, jo pagrindinis tikslas – grobti teritorijas naudojant brutalią karinę jėgą ir didinti Rusijos įtaką pasaulyje. Rusijos pradėtas neišprovokuotas ir neteisėtas karas Ukrainoje yra tik dar vienas to įrodymas.

Lietuvos vadovas akcentavo, kad Rusija, siekdama savo tikslų, aktyviai naudoja propagandą ir dezinformaciją, įdarbina korupcijos schemas ir taiko branduolinį šantažą. Pasak šalies vadovo, V. Putinas nesustos, jeigu nebus priverstas tai padaryti.

Šalies vadovas savo pasisakyme išdėstė mintis apie aktyvaus Rusijos sulaikymo strategiją, kuri būtina Vakarų pasauliui siekiant pažaboti Rusijos imperialistines ambicijas ir užtikrinant ilgalaikę tvarią taiką pasaulyje.

„Pirmiausia, Rusija turi būti izoliuota tarptautinėje erdvėje. Negalima spausti rankos žudikui, kuris naikina savo politinius oponentus. Putino vieta – Hagos teisme. Antra, turime kuo daugiau investuoti į savo gynybą. NATO turi būti stipri kaip niekad. Trečia, turime pažaboti Kremliaus režimo ekonomines galimybes finansuoti karą“, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad bendradarbiavimas su šalimi agresore turi būti sustabdytas visose srityse – nuo technologijų iki kultūros.

Šalies vadovas savo pasisakyme taip pat akcentavo būtinybę stiprinti NATO rytinį flangą. Prezidentas pabrėžė, kad rytinis NATO flangas yra Aljanso priešakinė linija, sauganti visos Europos laisvę, demokratiją ir taikią ateitį, todėl ji turi būti itin stipri.

Pasak Prezidento, atgrasymas – patikimiausias ir pigiausias būdas išvengti karinio konflikto. Pasak Lietuvos vadovo, svarbu didinti lėšas gynybai viršijant minimalų 2 proc. rodiklį ir kuo skubiau aktyvinti gynybos pramonę.

„Privalome Baltijos šalyse turėti brigados dydžio nuolat dislokuotas sąjungininkų pajėgas ir stiprinti regiono oro gynybą. Būtinų pajėgumų priskyrimas ir nuolatinės sąjungininkų karinės pratybos – veiksmingo gynybos planų įgyvendinimo sąlyga“, – kalbėjo Prezidentas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2024-02-17 17:55