Prezidentas pasirašė įstatymo pataisas, ištaisančias akcizų politikos klaidas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Seimo neeilinėje sesijoje priimtas Akcizų įstatymo pataisas dėl sumažinto akcizo suskystintoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, taip pat dėl žymėto dyzelino naudojimo tvarkos.

„Džiaugiuosi, kad valdančioji koalicija, nors ir pavėluotai, išgirdo visuomenės balsą ir pripažino padariusi klaidą dėl staigiai pakelto akcizo naftos dujoms. Gerai, kad su opozicijos pagalba pavyko šias Vyriausybės akcizų politikos klaidas tinkamai ištaisyti. Lietuva išlaiko savo žaliojo kurso kryptį, o konkrečios ją įgyvendinančios priemonės turi būti pasirenkamos atidžiai įvertinus jų poveikį, konkurencinę aplinką, namų ūkiams tenkančią finansinę naštą, užtikrinus vartotojams prieinamų alternatyvų pasiūlą“, – sakė valstybės vadovas.

Prezidento pasirašytomis pataisomis dėl neproporcingos mokestinės naštos gyventojams yra keičiamas nuo 2024 m. sausio 1 d. pradėtas taikyti 304,1 eurų už produkto toną akcizo tarifas. Pagal pakeistą Akcizų įstatymą, naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams (išskyrus gamtines dujas), kai jie naudojami kaip šildymui skirtas kuras, taip pat šildymui skirtoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, išpilstytiems į dujų balionus, nuo kovo 1 d. taikomas fiksuotas 13 eurų už produkto toną akcizo tarifas.

Seimas taip pat atsižvelgė į kritinius ūkininkų pastebėjimus dėl žymėto dyzelino naudojimo tvarkos – numatyta galimybė ribotai naudoti lengvatinį dyzelino akcizą ne tik žemės ūkio technikai, bet ir kitoms transporto priemonėms, kurios naudojamos žemės ūkio veiklai ir žemės ūkio produktų gamybai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-20 16:25
Politika, Žemės ūkis
pasidalinti
atgal