Seimo Pirmininko pavaduotojai dalyvavo Europolo posėdyje

2024 m. vasario 21 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Pirmininko pavaduotojai Julius Sabatauskas ir Andrius Mazuronis vasario 18–19 d. dalyvavo 14 –ame Europolo Jungtinės parlamentinės kontrolės grupės (JPKG) posėdyje.

Europolas yra Europos Sąjungos (ES) agentūra, kurios misija yra padėti valstybėms narėms sukurti saugesnę Europą, renkant, kaupiant, tvarkant, analizuojant informaciją ir žvalgybos duomenis bei padedant pastaraisiais keistis. Gente (Belgija) vykusiame parlamentinės kontrolės posėdyje didžiausias tematinis dėmesys skirtas nelegalių ginklų problematikai ir kovai su žmonių gabenimu, keistasi nuomonėmis dėl Europolo pagalbos Ukrainai ir iššūkių ES, kuriuos kelia Rusijos pradėtas agresijos karas, taip pat skirtas dėmesys agentūros bendradarbiavimui su Lotynų Amerikos, Vakarų Balkanų ir nelegalios migracijos kilmės šalimis, inovacijų pritaikymui analizuojant valstybių narių pateiktus duomenis, asmenų duomenų ir pagrindinių teisių apsauga apdorojant duomenis. Į valstybių narių parlamentarų klausimus atsakė ir pastarojo pusmečio Europolo veiklos ataskaitą pristatė Europolo vykdomoji direktorė Katerina De Bol (Catherine De Bolle) ir Europolo valdybos pirmininkas Piteris De Bušė (Peter De Buysscher). Nuomonę dėl Europole tvarkomų asmens duomenų apsaugos pristatė Europos duomenų apsaugos priežiūros pareigūnas Vojcechas Vjevjurovskis (Wojciech Wiewiórowski), pabrėždamas inovacijų svarbą tvarkant policijos duomenis, tačiau akcentuodamas tinkamą tvarkymo priežiūrą.

Posėdyje dalyvavusi ES vidaus reikalų komisarė Ylva Johanson (Ylva Johansson) savo pasisakyme pažymėjo visų laikų didžiausią narkotikų keliamą grėsmę, augantį vaikų nusikalstamumą, ragino pripažinti, kad organizuotas nusikalstamumas ES kelia tokią pat grėsmę kaip ir terorizmas, dėkojo Europolui už jo indėlį reikšmingai sustiprinant ES saugumą. ES komisarės pasisakyme vykstantis karas Ukrainoje pažymėtas kaip katastrofa žmonėms, bet galimybė nusikaltėliams, akcentuoti jo keliami iššūkiai ir grėsmės ES saugumui, pabrėžtas puikus Ukrainos institucijų ir Europolo bendradarbiavimas atliepiant šiuos iššūkius bei grėsmes.

Vizito metu dalyvauta įvairaus formato parlamentarų diskusijose aktualiais ES vidaus ir išorės saugumo klausimais, aptartos valstybių narių paramos Ukrainai aktualijos, Lietuvos išmoktos pamokos dėl Baltarusijos vykdytos hibridinės atakos prieš Lietuvą naudojant nelegalius migrantus, kiti aktualūs migracijos, kovos su organizuotu nusikalstamumu ir terorizmu, žmogaus teisių apsaugos klausimai. Sąsajos tarp vidaus ir išorės saugumo aspektų tampa vis akivaizdesnės, o Rusijos agresija prieš Ukrainą, kuri daro akivaizdų poveikį ES išorės ir vidaus saugumui, yra to įrodymas.

Kitas Europolo veiklos parlamentinės priežiūros posėdis numatomas 2024 m. lapkričio mėn. Briuselyje.

Susitikimo įrašą galima rasti ČIA

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-21 09:46
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal