Prezidentas: valstybė turi saugoti ir plėtoti savo būtinąjį resursą – elektroninius ryšius

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį susitiko su Ryšių reguliavimo tarnybos tarybos pirmininke Jūrate Šoviene. Susitikime aptarti pagrindiniai ryšių reguliavimo srities klausimai: esminių elektroninių ryšių paslaugų prieinamumas žmonėms, ryšių stiprinimas bei reguliavimas saugumo srityje, kova su elektroniniais sukčiais, vaikų saugumas internete, senjorų skaitmeninių įgūdžių ugdymas.

Susitikimo metu šalies vadovas pabrėžė, kad balsinis mobilusis ryšys ir internetas visiems šalies gyventojams turi būti prieinamas nepriklausomai nuo to kur jie gyvena ir kokios jų pajamos. Ypač tai aktualu pasienio savivaldybėse, kuriose gausu miškingų vietovių, o gyventojų tankis nėra didelis, todėl kai kurie jų vis dar gyvena mobiliojo ryšio „baltosiose dėmėse“. Pasak Prezidento, siekiant, kad tokių teritorijų be mobiliojo ryšio ir interneto šalyje visai neliktų, būtina panaudoti visus Ryšių reguliavimo tarnybai prieinamus instrumentus, taip pat mobiliojo ryšio operatorių tinklų plėtros galimybes.

Kaip gerąjį pavyzdį Prezidentas paminėjo Lazdijų rajono savivaldybės su Ryšių reguliavimo tarnybos pagalba sukurtą kompensacinį mechanizmą, kuriuo pasinaudoję pasienio gyventojai gali įsigyti reikalingą ryšiams įrangą. Susitikimo metu šalies vadovas telefonu kalbėjo su Kapčiamiesčio seniūnijos gyventoja p. Irena, kuri paliudijo, kad ryšys jos gyvenamoje vietovėje jau užtikrintas ir padėkojo šalies vadovui už tai, kad prieš porą metų apsilankęs Kapčiamiestyje, jis iškėlė pasienio gyventojų ryšio užtikrinimo problemą valstybės lygiu.

„Valstybė, kartu su verslu, turi investuoti ne tik į šviesolaidinių tinklų magistrales, bet ir į „paskutiniąją mylią“, tai yra, pasirūpinti, kad paslauga būtų prieinama visiems – iki pat galutinio jos vartotojo“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas akcentavo, kad skaitmeniniame amžiuje vis didesnį vaidmenį vaidinant internetui ir socialinėms medijoms būtina vaikus, senjorus ir visus vartotojus apsaugoti nuo žalingo poveikio, ugdyti jų įgūdžius atpažinti grėsmes. Prezidentas pasidžiaugė įsibėgėjančiu Ryšių reguliavimo tarnybos projektu, skirtu skaitmeninei senjorų atskirčiai mažinti, jų skaitmeniniam raštingumui ugdyti, pasitikėjimui skaitmeninėmis priemonėmis ir paslaugomis didinti. Prezidento globojama iniciatyva startavo praėjusių metų rudenį.

Susitikime taip pat aptartos elektroninių ryšių saugumą ir atsparumą didinančios priemonės. „Ryšiai yra ypatingos svarbos infrastruktūra, kurios veiklos tęstinumas turi būti garantuotas taikos ir karo metu. Didelių grėsmių akivaizdoje ryšiai yra būtinasis resursas valstybei valdyti, gintis, visuomenei informuoti ir apsaugoti“, –  pabrėžė šalies vadovas.

Prezidentas pasidžiaugė tuo, kad pernai Europos Komisija Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnybos laboratoriją paskyrė pirmąja ir vienintele bandymų įstaiga visoje ES, turinčia kompetenciją ir teisę atlikti rinkos priežiūros bandymus radijo ryšio įrenginių sektoriuje visoms ES šalims narėms. Pasak šalies vadovo, šis pasiekimas įrodo Lietuvos specialistų kvalifikaciją, ilgametį įdirbį ir ekspertizę šioje srityje.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-21 12:39
Politika
pasidalinti
atgal