Suvaldyti tymus padeda skiepai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kad tymai – itin užkrečiama virusinė infekcinė liga, plintanti oro lašeliniu būdu. Vienas tymais sergantis asmuo gali užkrėsti iki 18 žmonių. NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad siekiant suvaldyti tymus, labai svarbu, kad būtų paskiepyta 95 proc. gyventojų, kitaip kyla reali tymų protrūkių ne tik tarp vaikų, bet ir tarp suaugusiųjų grėsmė.

Skiepijimų apimtys mažėja

2022 m. skiepijimo nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės apimtys tesiekė 86,46 proc. (2021 m. – 88,41 proc.). Tais pačiais metais nuo šių ligų mažiau vaikų paskiepyta beveik visose Lietuvos savivaldybėse, pakankamos išliko Alytaus apskrityje ir tik vienoje amžiaus grupėje (7 metų vaikų).

Pernai Lietuvoje buvo užfiksuoti 3 tymų atvejai (Klaipėdos apskrityje). Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį didžiausias sergamumas tymais buvo užregistruotas 2019 m., tuomet buvo užfiksuoti 834 tymų atvejai. NVSC duomenimis, šiemet iki vasario 20 d. Lietuvoje užregistruota 10 susirgimų tymais (Klaipėdos ir Kauno apskrityse), iš jų 3 asmenys nebuvo skiepyti tymų, epideminio parotito ir raudonukės (MMR) vakcina, 4 asmenys nežinojo, ar buvo skiepyti. Trys susirgusieji – vaikai (18 mėn., 2 m. ir 13 m.), septyni – suaugusieji, priklausantys asmenų iki 50 metų amžiaus grupei.                

Skiepai gelbsti nuo sunkių komplikacijų

Vienintelė specifinė priemonė, galinti apsaugoti nuo šios užkrečiamosios ligos ir sunkių jos komplikacijų bei suvaldyti tymus visuomenėje, yra profilaktinis skiepijimas. Primename, kad Lietuvoje vaikai nuo tymų, raudonukės ir epideminio parotito nemokamai skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių 15–16 mėn. pirmąja vakcinos doze, o 6–7 metų – antrąja doze. Įskiepijus dvi šios vakcinos dozes, pasiekiama patikima ilgalaikė apsauga. (Vaizdinė informacija žr. žemiau).

Primename, kad darbdavio lėšomis, skiepijami visų pareigybių ir profesijų asmenys, kurių veikla susijusi su žmonių sveikatos priežiūra, taip pat su kita veikla, kurios metu yra tikimybė užsikrėsti bei susirgti šia užkrečiamąja liga.

Infekcijos šaltinis – tik sergantis žmogus

Tymų virusas plinta aerogeniniu (aerozoliniu ir oro lašeliniu) būdu, tačiau gali plisti ir per kvėpavimo takų išskyromis užterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus. Užsikrėtęs žmogus virusą gali platinti 4 dienas iki ir 4 dienas po bėrimo atsiradimo. Pagrindinis perdavimo būdas – oro lašelinis. Inkubacinis periodas trunka nuo 7 iki 9 dienų, kartais iki 21 dienos.

Užtenka vos 15 minučių kontakto, ypač būnant uždarose blogai vėdinamose patalpose su sergančiu asmeniu, kad įvyktų užsikrėtimas.

Kaip elgtis po sąlyčio su susirgusiu asmeniu?

Rekomenduojama stebėti savo sveikatą vidutiniškai 10 dienų po sąlyčio su sergančiu žmogumi ir pasireiškus bet kokiems tymams būdingiems simptomams (karščiavimui, slogai, kosuliui, bėrimui ir kt.), nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti apie turėtą sąlytį su tymais sergančiu asmeniu.

Neskiepytiems ar paskiepytiems ne pagal visą skiepijimo schemą (skiepytiems viena MMR vakcinos doze), taip pat nesirgusiems sąlytį su sergančiuoju turėjusiems suaugusiems asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepyti ne vėliau kaip per 72 val. po turėto kontakto. Nespėjus pasiskiepyti per nurodytą laikotarpį, būtina išlaukti visą inkubacinį laikotarpį (21 d.) ir jei nesusergama – pasiskiepyti. Suaugusieji nemokamai skiepijami ta pačia MMR vakcina kaip ir vaikai.

Kiekvienam įtariamajam arba sergančiajam tymais rekomenduojama izoliuotis namuose ir laikytis gydytojo nurodymų.

Daugiau informacijos apie tymus rasite čia: https://nvsc.lrv.lt/lt/uzkreciamuju-ligu-valdymas/uzkreciamosios-ligos/tymai

Pranešimą paskelbė: Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-21 14:09
Sveikata, grožis
pasidalinti
atgal