Prezidentas pritarė I. Jarukaičio ir R. Norkaus kandidatūroms į ES Teisingumo Teismą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, vadovaudamasis Konstitucija, trečiadienį pasirašė dekretą, kuriuo pritaria LR Vyriausybės siūlomai Irmanto Jarukaičio kandidatūrai į ES Teisingumo Teismo teisėjus ir siūlomai Rimvydo Norkaus kandidatūrai į ES Teisingumo Teismo generalinius advokatus.

Prezidentui pritarus I. Jarukaičio ir R. Norkaus kandidatūrų siūlymui, LR Vyriausybė kreipsis į LR Seimą su prašymu taip pat pritarti minėtoms kandidatūroms.

„ES Teisingumo Teismas bendradarbiaudamas su valstybių narių teismais užtikrina vienodą ES teisės taikymą ir aiškinimą, o šios institucijos teisėjo ir generalinio advokato pareigų reikšmė lemia, kad jas gali užimti tik aukščiausios kvalifikacijos ir geriausios reputacijos teisininkai. Linkiu sėkmės kandidatams, o jiems užėmus pareigas priimti pagrįstus ir atsakingus sprendimus“, – sakė šalies vadovas.

ES Teisingumo Teismą sudaro 27 teisėjai ir 11 generalinių advokatų. Teisėjai ir generaliniai advokatai yra skiriami ES valstybių narių vyriausybių bendru sutarimu pasikonsultavus su komitetu, įgaliotu pateikti nuomonę dėl siūlomų eiti šias pareigas kandidatų tinkamumo. Jų kadencija yra šešeri metai ir gali būti atnaujinta.

2024 m. spalio 6 d. baigsis trylikos ES Teisingumo Tesimo teisėjų, įskaitant Lietuvos pasiūlyto teisėjo Irmanto Jarukaičio, ir penkių Teisingumo Teismo generalinių advokatų kadencija.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2024-02-21 17:09