Prezidentas susitiko su Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriumi

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį, tęsdamas susitikimus su savo paskirtais ar teiktais institucijų vadovais, susitiko su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriumi Linu Pernavu. Susitikime buvo aptarta korupcijos prevencija, korupcinių nusikaltimų baudžiamasis persekiojimas, tarnybos nuveikti darbai, jai kylantys iššūkiai, sprendžiamos problemos.

Šalies vadovas pažymėjo labai svarbų STT vaidmenį kuriant Lietuvoje nepakantumo korupcijai klimatą, būtinybę korupcijos prevencijos veiklą tikslingai orientuoti į antikorupcijos požiūriu sudėtingiausias sritis – sveikatos priežiūros sektorių, teritorijų planavimą ir statybų priežiūrą, aplinkos apsaugą, viešuosius pirkimus.

Prezidentas pabrėžė antikorupcinio švietimo svarbą, be kita ko aukštai įvertino „Skaidrumo akademijos“ iniciatyvą, kurią įgyvendinant suorganizuojama vis daugiau gerosios praktikos pasidalinimo ir metodinės pagalbos renginių, įtraukiančių vis daugiau dalyvių (2023 m. jų buvo daugiau nei  11 400).

Susitikime buvo aptartas sudėtingas ir biurokratiškas korupcinių nusikaltimų baudžiamojo persekiojimo procesas. Pažymėta būtinybė keisti visų baudžiamajame procese dalyvaujančių subjektų požiūrį ir į darbo organizavimą, ir į jo reglamentavimą, būtinybė supaprastinti procedūras, pasinaudoti technologijų teikiamomis galimybėmis, atsisakyti suvešėjusios biurokratijos, eikvojančios resursus, bet nekuriančios procesui jokios pridėtinės vertės.

Prezidentas atkreipė dėmesį į augantį išteisinimų skaičių STT tirtose bylose – per praėjusius metus buvo išteisinti net 47 iš 172 baudžiamojon atsakomybėn už korupcinio pobūdžio nusikaltimus trauktų asmenų. „Šios situacijos sprendimui pastangas turi sutelkti tiek STT, tiek prokuratūra, tiek teismai. Būtina rasti ir aiškiai identifikuoti šios netoleruotinos statistikos priežastis ir priimti reikalingus sprendimus joms šalinti“, – sakė Prezidentas.

Pokalbyje buvo aptartas pakankamų išteklių skyrimas siekiant išsaugoti ir stiprinti STT nepriklausomumą ir savarankiškumą tiriant korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas.

Šalies vadovas padėkojo STT vadovui už teikiamą pagalbą Ukrainos antikorupcijos institucijoms, aktyvų STT dalyvavimą tarptautinėje kovoje su korupcija, pasveikino tapus Europos Sąjungos ir Europos Tarybos valstybių narių antikorupcinių bei policijos priežiūros institucijų tinklų (EPAC/EACN) prezidentu. Prezidentas palinkėjo sėkmės Tarnybai šią vasarą Vilniuje organizuojant Tarptautinę antikorupcijos konferenciją, kurioje laukiama apie 1 500 dalyvių iš 140 pasaulio valstybių.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-23 13:34
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal