Seimo pavasario sesijai – socialinę atskirtį ir pajamų nelygybę mažinančios, savivaldą stiprinančios Prezidento iniciatyvos

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda artėjant Seimo pavasario sesijos pradžiai pasiūlė į Seimo pavasario sesijos darbų programą įtraukti teisėkūros iniciatyvas socialinės ir sveikatos apsaugos, ekonominės politikos, teisingumo, nacionalinio saugumo ir teisėsaugos srityse.

Siekdamas mažinti socialinę atskirtį ir pajamų nelygybę, taip pat reaguodamas į šalies demografinius iššūkius, Prezidentas siūlo Seimui svarstyti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, kurių tikslas – daugiau paremti dirbančias ir vaikus auginančias šeimas, sumažinti šeimų pajamų apmokestinimą ir padidinti vaikus auginančiųjų pajamas, įvedant papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (PNPD) už vaiką, nepriklausomai nuo to, kokia forma (darbo santykių ar individualios veiklos) uždirbamos pajamos.

Siekdamas didesnio viešųjų paslaugų prieinamumo, šalies vadovas pavasario sesijoje Seimui siūlo svarstyti įstatymų projektų paketą, kuriuo siūlo padidinti važiavimo keleiviniu transportu galimybes pažeidžiamiausioms ir didžiausią skurdo riziką patiriančioms visuomenės grupėms – vaikams, senatvės pensininkams, vaikus auginančioms šeimoms.

Prezidentas taip pat siūlo pavasario sesijoje svarstyti jo registruotas Farmacijos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama pagerinti sprendimų dėl labai retomis ligomis sergančių pacientų gydymo skaidrumą ir efektyvumą bei padidinti naujoviško gydymo ir inovatyvių vaistų prieinamumą minėtomis ligomis sergantiems pacientams.

Be to, šalies vadovas inicijuoja ir siūlo Seimui svarstyti Socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siekia tobulinti papildomo pensijų indeksavimo mechanizmą, didesnį dėmesį skiriant nenumatytiems dideliems infliacijos šuoliams.

Prezidentas ketina inicijuoti ir įstatymų paketą, kurio tikslas – suteikti savivaldybėms daugiau savarankiškumo prižiūrint ir plėtojant kelių ir susijusią infrastruktūrą bei numatyti didesnę, lyginant su dabartine, kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų dalį savivaldybių keliams.

Šalies vadovas Seimui pavasario sesijos metu taip pat pateiks įstatymų projektų paketą, kuriuo siekia sugriežtinti atsakomybę už veikas, susijusias su neteisėtu disponavimu elektroninėmis cigaretėmis, taip pat nustatyti griežtesnes licencijų atėmimo taisykles juridiniams asmenims, kurie elektronines cigaretes pardavinėja nepilnamečiams.

Prezidentas siūlo Seimui svarstyti ir Baudžiamojo kodekso pakeitimus, kuriais siekiama tobulinti Baudžiamojo kodekso XVI skyriuje „Nusikaltimai valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui ir konstitucinei santvarkai“ įtvirtintas nusikalstamų veikų sudėtis ir nustatyti proporcingas bausmes už pačius pavojingiausius, didžiausią žalą sukeliančius nusikaltimus.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-23 15:20
Politika
pasidalinti
atgal