Lietuva remia Rusijos neteisėtai sulaikytų Ukrainos piliečių grąžinimo platformą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį nuotoliniu būdu kreipėsi į Tarptautinės platformos dėl Rusijos Federacijos savavališkai sulaikytų civilių paleidimo dalyvius, ragindamas telkti tarptautines pastangas Ukrainai padėti.

Šalies vadovas pabrėžė, kad Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą tęsiasi jau 10 metų, o plataus masto invazija – dvejus metus. Vienas iš brutalaus Rusijos okupacinio režimo Ukrainoje bruožų yra visiems civiliams kylanti savavališko sulaikymo, kankinimų ir mirties Rusijos pajėgų rankose grėsmė.

„Nė vienas ukrainietis šiandien, netgi vaikai, nėra saugūs Rusijos okupuotoje teritorijoje“, – sakė Prezidentas, pavadinęs neteisėtą tūkstančių ukrainiečių vaikų deportavimą į Rusiją ir Baltarusiją „itin šokiruojančiu genocidiniu bandymu ištrinti ukrainietišką tapatybę“.

Šalies vadovas išreiškė tvirtą Lietuvos paramą Tarptautinei platformai dėl Rusijos savavališkai sulaikytų civilių paleidimo, sukurtai įgyvendinant Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio taikos planą.

Pasak Prezidento, Lietuva ir toliau pasisakys už būtinybę įsteigti specialų tarptautinį tribunolą agresijos nusikaltimui tirti ir sukurti kompensacijų Ukrainai mechanizmą.

„Mes taip pat nepripažįstame ir nepripažinsime rinkimų, kuriuos Rusija planuoja surengti laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose. Lietuva tvirtai remia Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą tarptautiniu lygiu pripažintose sienose“, – sakė šalies vadovas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-26 16:38
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal