Seimo Kaimo reikalų komitetas kreipėsi į Respublikos Prezidentą ir Vyriausybę dėl Lenkijos ūkininkų planų blokuoti kelią ties Kalvarijos-Budzisko pasienio postu

2024 m. vasario 26 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 

Seimo Kaimo reikalų komitetas (KRK) kreipėsi į Vyriausybę, kviesdamas priimti atitinkamus sprendimus dėl žemės ūkio produkcijos ir pašarų importo iš Rusijos ir Baltarusijos į Lietuvą uždraudimo, taip pat dėl reikalingų įstatymų projektų pateikimo Seimo pavasario sesijoje.

Lietuva galėtų tapti dar viena Europos Sąjungos valstybe nare, uždraudusia Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produkcijos ir pašarų importą po to, kai praėjusią savaitę Latvijos Respublikos Saeima priėmė Žemės ūkio ir kaimo plėtros įstatymo pataisas, kuriomis laikinai, iki 2025 m. liepos 1 d., uždraudė Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produkcijos ir pašarų importą į Latviją Taip pat uždrausta į Latviją iš kitų trečiųjų šalių įvežti tuos žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija.

KRK atkreipė dėmesį į Lenkijos ūkininkų ketinimus nuo šių metų kovo 1 d. blokuoti kelią tarp Lietuvos ir Lenkijos, ties buvusiu Kalvarijos-Budzisko pasienio punktu. Blokados tikslas, kaip teigia Lenkijos ūkininkai, – siekis stabdyti ukrainietiškų grūdų eksportą per Lietuvą į Lenkiją.

Atsižvelgdamas į tai, KRK prašo Lietuvos Respublikos Prezidento, Vyriausybės, užsienio reikalų, žemės ūkio ir susisiekimo ministrų visais įmanomais diplomatiniais būdais spręsti susidariusią situaciją, siekiant, kad kelias tarp Lietuvos ir Lenkijos nebūtų blokuojamas.

Seimo Kaimo reikalų ir Ekonomikos komitetai taip pat imasi iniciatyvos artimiausiu metu organizuoti susitikimą su Ukrainos ir Lenkijos ūkininkų asociacijų vadovais ir kolegomis parlamentarais susidariusiai padėčiai pakeisti. 

Kaimo reikalų komiteto biuras

Tel. (8 5) 209 6765, el. p. kaimorkt@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-26 16:50
Politika
pasidalinti
atgal