Šalies vadovas: Lietuva ir Malta – bendramintės, ginančios europietiškas vertybes ir saugančios ES išorės sienas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį susitiko su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusiu Maltos Prezidentu George‘u Vella. Daugiausia dėmesio susitikime skirta dvišaliams ryšiams, paramos Ukrainai, ES plėtros, kovos su nelegalia migracija klausimams, padėties Artimųjų Rytų regione aptarimui.

Lietuvos Prezidentas pažymėjo, kad šiais metais Lietuva ir Malta mini diplomatinių santykių trisdešimtmečio bei dvidešimties metų narystės Europos Sąjungoje sukaktis. „Tai suteikia tvirtą pagrindą toliau plėsti bei stiprinti mūsų dvišalius ryšius, taip pat ir toliau glaudžiai bendradarbiauti daugiašaliuose formatuose“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad pozityvi Lietuvos ir Maltos dvišalių santykių dinamika rodo esamą Lietuvos ir Maltos ekonominio bendradarbiavimo potencialą, ypač informacinių ir finansinių technologijų, gyvybės mokslų, žaliosios energetikos, turizmo ir kultūros sektoriuose.

Pasak šalies vadovo, Lietuva ir Malta visuomet pasisakė už sutartos tarptautinės tvarkos išlaikymą ir efektyvų daugiašališkumą. Prezidentas pasveikino Maltos, kaip šiuo metu nenuolatinės JT Saugumo Tarybos narės ir nuo balandžio mėn. JT Saugumo Tarybos pirmininkės, pasirengimą ginti Jungtinių Tautų Chartijos ir tarptautinės teisės principus.

Šalies vadovas pabrėžė, kad praėjus dvejiems metams nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios, labai svarbu ir toliau išlaikyti vienybę remiant Ukrainą. „Turime remti Ukrainą iki pergalės, teikiant reikalingą finansinę, karinę, humanitarinę paramą, stiprinant sankcijas Rusijai ir jos bendrininkei Baltarusijai, reikalaujant agresorės Rusijos atsakomybės už karo ir agresijos nusikaltimus, panaudojant užšaldytą Rusijos turtą Ukrainos atstatymui“, – sakė Lietuvos vadovas.

Susitikimo metu taip pat aptartas Lietuvos ir Maltos bendradarbiavimas Europos Sąjungoje, ypač ES plėtros, ES išorinės sienos apsaugos ir kovos su nelegalia migracija klausimai. „Vertiname Maltos vyriausybės paramą Lietuvai kovojant su Baltarusijos režimo organizuota hibridine ataka 2021-2022 metais. Patirdami nuolatinį spaudimą prie rytinės ES sienos, remiame Jūsų pastangas apsaugoti Europos Sąjungos pietinę išorės sieną“, – kalbėjo Prezidentas.

„Praėjusį gruodį priėmėme istorinius sprendimus – pakvietėme Ukrainą ir Moldovą pradėti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje“, – sakė šalies vadovas. Prezidentas akcentavo būtinybę užbaigti Europos vienijimosi procesą priimant naujas nares ir tokiu būdu išplečiant laisvės, demokratijos ir teisės viršenybės erdvę.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-27 13:01
Tarptaut.santykiai
pasidalinti
atgal