NVSC priminimas keliautojams

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) Retų ligų dieną, minimą paskutinę vasario dieną, primena apie retas užkrečiamąsias ligas, paplitusias tik kai kuriose pasaulio šalyse. Dauguma retų ligų yra genetinės ir jomis sergama visą asmens gyvenimą, net jei simptomai atsiranda ne iš karto. Tačiau į retų ligų sąrašą patenka ir kai kurios užkrečiamosios ligos, ypač retos įvežtinės, kuriomis užsikrečiama keliaujant. Kokios tai ligos, kuriose šalyse kyla grėsmė jomis užsikrėsti ir kaip pasiruošti kelionei, skaitykite pranešime.

Retoms priskiriamos tos ligos, kuriomis serga ne daugiau kaip 5 iš 10 000 (arba 1 iš 2000) žmonių. Į retų ligų sąrašą Europoje įtrauktos virusinės hemoraginės karštligės (Ebola, Marburgo, Lasos, Krymo-Kongo ir kt.), uodų platinamos ligos (Vakarų Nilo karštligė, Zikos virusinė infekcija, maliarija, dengės karštligė, čikungunija ir kt.), zoonozės (tuliaremija, leptospirozė, bruceliozė, listeriozė ir kt.) legionierių liga, per maistą plintančios infekcijos (botulizmas, vidurių šiltinė), skiepais valdomos infekcijos (stabligė, difterija, įgimtas raudonukės sindromas, pasiutligė, poliomielitas ir kt.).

Ligos neturi sienų

Keliaujant po svečias šalis, kyla reali grėsmė ir į Lietuvą atvežti tokias ligas, kurios šalyje nepaplitusios ar net išnykusios. Uodų platinamos ligos Lietuvoje nėra paplitusios, tačiau pasaulyje jos kelia didelį susirūpinimą. Pavyzdžiui, 2023 m. duomenimis, 34-os Afrikos šalys ir 13 Centrinės bei Pietų Amerikos šalių yra paskelbtos endeminėmis geltonosios karštligės, dar kitaip vadinamos geltonuoju drugiu, teritorijomis.

Atkreipiame dėmesį, kad vykstant į kai kurias šalis, nuo geltonojo drugio būtina pasiskiepyti, į kitas – rekomenduojama. Kai kurios pasaulio šalys iš visų keliautojų arba tik iš atvykstančiųjų iš infekuotų teritorijų ar keliavusiųjų per jas tranzitu reikalauja Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo, kaip įrodymo apie įskiepytą vakciną nuo geltonojo drugio. Įskiepyta vakcina nuo geltonojo drugio asmeniui suformuoja apsaugą visam gyvenimui, tačiau šis skiepas turi būti atliktas likus ne mažiau kaip 10 dienų iki įvažiavimo į planuojamą šalį.

Nuo 2002 m. mūsų šalis, kaip ir visa Europa, laikoma laisva nuo poliomielito, t. y. poliomielitu užsikrėsti Lietuvoje nėra galimybės, nes šis virusas čia necirkuliuoja. Tačiau, kol viruso cirkuliacija pasaulyje nėra sustabdyta, dėl vakcinacijos apimčių mažėjimo Lietuvoje ir Europos regione, išlieka įvežtinių poliomielito atvejų ir viruso plitimo rizika. Primename, kad poliomielitas yra ūmi virusinė liga, kuria sergant pažeidžiama centrinė nervų sistema ir išsivysto vangus paralyžius.  Apsisaugoti nuo šios ligos galima pasiskiepijus. Lietuvoje vaikai skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių (Kalendorius). Skiepijimo schemą sudaro penkios vakcinos dozės, skiriamos 2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn. ir 6–7 metų amžiaus vaikams.

Pasidomėkite šalimi, į kurią vykstate

Užsikrėtimo riziką keliaujant nulemia vietovė, į kurią vykstama, šalies sanitarinė būklė, gyvenimo sąlygos, keliautojo elgesys ir daugelis kitų veiksnių.

Ruošiantis keliauti į užsienio šalis, reikėtų pasidomėti, kokios užkrečiamosios ligos jose yra paplitusios ir kokių priemonių reikėtų imtis. Jei keliaujate su vaikais, įsitikinkite, ar jie paskiepyti pagal Kalendorių.

Pasitikrinti, ar į šalį, į kurią vykstate, privaloma ar rekomenduojama pasiskiepyti nuo tam tikrų ligų, ir kokių priemonių būtina imtis, galite šioje interneto svetainės skiltyje pasirinkę šalį, į kurią keliausite: https://nvsc.lrv.lt/skiepai-keliautojams

 

Pranešimą paskelbė: Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-29 09:02
Sveikata, grožis
Kontaktinis asmuo
Vilda Bajoriūnienė
Visuomenės informavimo specialistė
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos
+37065939126
komunikacija@nvsc.lt
pasidalinti
atgal