Reeksportuojami alkoholiniai gėrimai į Rusiją nėra susiję su Lietuvos gamintojais ir importuotojais

Pastaraisiais metais periodiškai pasirodo informacija apie neva augantį alkoholinių gėrimų eksportą iš Lietuvos į Rusiją. Lietuvos alkoholinių gėrimų gamintojų ir importuotojų asociacijos (LAGGIA) vadovas Mantas Zakarka teigia, kad asociacijai priklausančios Lietuvos įmonės turi nulinį eksportą į Rusiją bei Baltarusiją.

LAGGIA vadovas pažymi, kad visa ši informacija apie tai, jog Lietuva eksportuoja alkoholinius gėrimus į Rusiją, atsiranda dėl Lietuvos, kaip prekių reeksportui patogios vietos išnaudojimo pasienyje su Baltarusija bei Rusija.

„Pastaruoju metu Lietuva bei Latvija yra dažnai naudojamos kaip tranzitinės stotelės prekių reeksportui, bet tai neturi nieko bendro su mūsų šalies gamintojais ar Lietuvoje veikiančiais importuotojais, priklausančiais asociacijai“, – sako Mantas Zakarka, LAGGIA vadovas.

Anot jo, veikia labai paprasta schema. Europos Sąjungos ekonominėje erdvėje vyrauja praktika, kai dažniausiai prekių eksporto deklaracija, pagal kurią ir formuojama eksporto statistika, įforminama paskutinėje ES šalyje, iš kurios iškeliauja konkrečios prekės.

„Iš tam tikros šalies, pavyzdžiui, Vokietijos, Italijos, Prancūzijos, bendrovių užsakymu atgabenama prekė, kuri Lietuvoje akciziniuose sandėliuose logistikos bendrovių tiesiog perkraunama ir išgabenama galutiniam užsakovui.

Deja, eksporto statistikoje tai atsispindi kaip iš Lietuvos išvykęs eksportas, nors mūsų asociacijai priklausiančios įmonės prekių visiškai neeksportuoja į Baltarusiją ar Rusiją. Deklaracijose privalo būti nurodoma prekių kilmė, tačiau priešiškoms valstybėms patogiau kliautis realybės neatspindinčiais duomenimis“, – pažymi M. Zakarka.

LAGGIA vadovas pastebi, kad, greičiausiai, tam tikrų ES šalių atstovams yra palankiau parodyti, kad prekės iškeliauja į Rusiją ne iš jų šalies, nors prekyba vyksta ir toliau.

LAGGIA priklauso UAB „Amber Distribution Lithuania“, UAB „Liviko“, AB „Vilniaus degtinė“, UAB „Prike Lietuva“, UAB „Pernod Ricard Lietuva“, UAB „MV Group“.

Pranešimą paskelbė: Salve Agency
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-29 10:36
Verslas, ekonomika, finansai, Kiti pranešimai
Kontaktinis asmuo
Daugiau informacijos:
Mantas Zakarka
LAGGIA vadovas
Tel. +370 627 29 505
El. p. mantas@laggia.lt
pasidalinti
atgal