Nuo kovo 1 d. uždaromi du pasienio su Baltarusija punktai, kituose įsigalioja ribojimai

Vasario 29 d., 00.00 val., įsigalios Vyriausybės nutarimas, kuriuo nutraukiamas prekių, transporto ir asmenų judėjimas per Lietuvos – Baltarusijos valstybinę sieną Lavoriškių ir Raigardo pasienio kontrolės punktuose.  Taip pat uždraudžiamas pėsčiųjų ir dviratininkų vykimas per Medininkų ir Šalčininkų pasienio kontrolės punktus, keleivių įlaipinimas ir išlaipinimas Kenos ir Kybartų geležinkelio pasienio kontrolės punktuose, iki 50 proc. apribojamas leidimų skaičius reguliarų tarptautinį keleivių vežimą autobusais vykdantiems Baltarusijos ir Lietuvos vežėjams.

„Šiuos sprendimus padiktavo nauja geopolitinė realybė ir grėsmės nacionaliniam saugumui. Būtina pabrėžti, kad tai ne tik Lietuvos, tai regioninis sprendimas – kaimyninėse valstybėse liko po vieną veikiantį pasienio kontrolės punktą pasienyje su Baltarusija. Negalime rizikuoti savo šalies ir mūsų piliečių saugumu. Privalome užtikrinti, kad į valstybę neatvyktų asmenys, galintys kelti grėsmę saugumui ir viešajai tvarkai. Taip pat negalime palikti atvirų kelių režimui apeiti tarptautines sankcijas“, – kalbėjo pasienyje apsilankiusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pastaruoju metu Baltarusijos piliečių srautas į Lietuvą išaugo apie 50 proc. 2023 m. per valstybės sieną su Baltarusija, kelių pasienio kontrolės punktuose tikrinta beveik 3,9 mln. asmenų (25,5 proc. daugiau nei 2022 m.). 66 proc. tikrintų asmenų sudarė Baltarusijos piliečiai. Pasienyje ir toliau vyksta sustiprintos patikros – dėl grėsmių nacionaliniam saugumui pasieniečiai šiemet neįleido 275 Baltarusijos piliečių, pernai šis skaičius siekė 1734.

Ministrės teigimu, sprendimas uždaryti dar du pasienio kontrolės punktus taip pat padės kovoti su kontrabanda. 2023 m. vien per Raigardo pasienio kontrolės punktą gabenamos cigarečių kontrabandos išaugo daugiau nei 2 kartus – sulaikyta  83,5 mln. vnt. cigarečių (vertė – 17,12 mln. eurų).

Uždarius Lavoriškių ir Raigardo pasienio punktus, toliau veiks Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai. 2023 m. rugpjūčio 18 d. sustabdyta veikla dviejuose iš šešių pasienio kontrolės punktų Lietuvos pasienyje su Baltarusija: Šumsko ir Tverečiaus.

Primename, kad Lietuvos Respublikos piliečiams rekomenduojama nevykti į Rusiją ir Baltarusiją pastaruoju metu suaktyvėjus Baltarusijos ir Rusijos institucijų priešiškiems ir provokaciniams veiksmams prieš Lietuvos piliečius, jau esančius ar laikinai atvykusius į šias šalis.

Pranešimą paskelbė: LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-29 13:36
Politika
Kontaktinis asmuo
Miglė Angelou
Patarėja komunikacijai
LR Vidaus reikalų ministerija
+370 5 271 8396
migle.angelou@vrm.lt
pasidalinti
atgal