Anykščiuose Prezidento dėmesys – kultūros vaidmeniui regioninėje politikoje

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį, tęsdamas darbo dienų ciklą regionuose, su komanda dirba Anykščių rajone. Šalies vadovas susitiko su Anykščių rajono savivaldybės meru Kęstučiu Tubiu ir jo politine komanda, inicijavo susitikimą dėl kultūros vaidmens regioninėje politikoje.

Šalies vadovas kartu su pirmąja ponia pradėjo vizitą Anykščiuose, Vyskupo skvere padėdami gėlių prie paminklo poetui, mokslininkui, pedagogui, vyskupui Antanui Baranauskui.

Susitikime su Anykščių rajono savivaldybės meru K. Tubiu Prezidentas aptarė Regionų plėtros programos finansavimą, pertvarkas sveikatos apsaugos, švietimo, socialinės apsaugos srityse, valstybės įstaigų iškėlimą iš rajono centrų, viešųjų paslaugų centralizavimą, regiono kelių situaciją.

Susitikimą dėl kultūros vaidmens regioninėje politikoje Prezidentas inicijavo šių metų vasario pabaigoje pristatyto Kultūros politikos pagrindų įstatymo, rengiamo Kultūros ministerijos, kontekste. Susitikime dėmesys skirtas kultūrinės, teritorinės, socialinės atskirties mažinimui, teisei į kultūros prieinamumą, dalyvavimą joje.

„Kultūrą visi suprantame ir vertiname kaip mūsų egzistencinį pamatą, tačiau vis nesutariame, kiek valstybė iš tikrųjų atsakinga už kultūros paslaugų prieinamumą visoje Lietuvoje, ir kiek savivalda tą turėtų daryti, įgyvendinama savarankiškąją funkciją“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad kūrybinė laisvė ir kultūros išteklių prieinamumas – konstitucinės Lietuvos piliečių teisės, o tolygus kultūros paslaugų prieinamumas turėtų būti bendras visų valdžios šakų siekis. Prezidentas taip pat pažymėjo, kad didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų ir regionuose gyvenančių žmonių situacija esmingai skiriasi tiek kultūros paslaugų apimtimi, tiek jų įvairove ir kokybe.

„Turime daryti viską, kad situacija keistųsi. Todėl privalome šiuo metu rengiamą Kultūros politikos pagrindų įstatymą matyti kaip esminį lūžį, Lietuvos politinėje darbotvarkėje įtvirtinant kultūros statusą valstybės sąrangoje. Turime vertinti visą turimą informaciją, taip pat analizuoti, kokius kitus – tiek šakinius kultūros, tiek ir kitų sričių įstatymus bei teisės aktus reikia tikslinti, kad kultūra iš tikrųjų taptų mūsų kasdienybės vektoriumi ir šviesios ateities pagrindu“, – susitikimo metu kalbėjo šalies vadovas.

Susitikime dalyvavo Anykščių rajono savivaldybės meras, Anykščių rajono savivaldybės kultūros ir Anykščių kultūros centro atstovai, Kultūros politikos tyrėja Kristina Mažeikaitė, Kūrybiškos vietokūros ir kultūrinio verslumo ekspertas Eugenijus Kaminskis.

Prezidentas Anykščiuose taip pat susitiks su J. Biliūno gimnazijos moksleiviais, su kuriais dalyvaus diskusijoje pilietiškumo tema „Lietuvos ateities vizijos“. Darbo dienos regione pabaigoje – susitikimas su vietos bendruomene.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-29 14:36
Politika, Kultūra
Kontaktinis asmuo
Prezidento komunikacijos grupė
Tel. +370 706 64018

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius
www.prezidentas.lt
pasidalinti
atgal