Seimo nario E. Gentvilo pranešimas: „G. Nausėda privalo skubiai rašyti SMS Lenkijos Prezidentui“

2024 m. vasario 29 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 

„Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai ir užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui septynis mėnesius nesutariant skirti ambasadorių Lenkijoje, tai jau tiesiogiai kenkia Lietuvos valstybiniams interesams“, – pabrėžia Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Todėl, pasak parlamentaro, G. Nausėda privalo dar šiandien, ketvirtadienį, susisiekti su Lenkijos Prezidentu Andrzejumi Duda penktadienį kilsiančiai sunkvežimių judėjimo krizei Lietuvos ir Lenkijos pasienyje spręsti.

„Lenkijos ūkininkų paskelbtas karas prieš Ukrainos eksportą penktadienį pasieks Lietuvą. Ką veikia mūsų diplomatai? Ko delsia mūsų valstybės ambasadorius? Mūsų ambasadoriaus nėra, nes jo dar neskyrė Prezidentas. Todėl Lietuvos vadovui nelieka nieko kito, kaip pačiam griebti telefoną ir tučtuojau rašyti SMS arba skambinti Lenkijos Prezidentui ir aptarti lenkų protesto klausimą“, – teigia E. Gentvilas, apeliuodamas į pernai gruodžio 19 d. Prezidento patarėjos Astos Skaisgirytės per radiją ištartą faktą, kad G. Nausėda su A. Duda labai dažnai „susiskambina tiesiogiai, bendrauja be tarpininkų“.

E. Gentvilas dar praėjusių metų lapkričio 28 d. viešu komentaru ragino G. Nausėdą ir G. Landsbergį atidėti tarpusavio nesutarimus, asmenines ambicijas ir susitarti pamatiniais Lietuvos saugumo, gynybos, užsienio politikos klausimais.

„Grūdų karui pasiekus Lietuvą, ministras G. Landsbergis su Prezidentu G. Nausėda privalo nedelsiant surasti ambasadorių Lenkijoje. Jeigu tai nebus padaryta artimiausiomis dienomis, šių politikų veikimą bus galima vertinti kaip tiesioginį kenkimą Lietuvos interesams“, – mano E. Gentvilas.

Lietuva savo ambasadoriaus Lenkijoje neturi nuo 2023 m. rugsėjo 7 d.

Kontaktinis asmuo:

Eugenijus Gentvilas

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas

Tel. (8 5) 209 6351

El. p. eugenijus.gentvilas@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-02-29 15:10
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Eugenijus Gentvilas
pasidalinti
atgal