ŽŪR pirmininkas: ieškokime diplomatinių kelių išspręsti susidariusią situaciją ir nepasiduokime provokacijoms

Kovo 1 d. ŽŪR pirmininkas dr. Arūnas Svitojus ir vicepirmininkas Algis Baravykas susitinka su Lenkijos ūkininkais dėl situacijos pasienyje. Diskusijos vyko jau visą savaitę ir buvo derinama, kad Lenkijos ir Lietuvos pasienyje nebūtų sutrikdyta veikla.

Lenkiją ir Lietuvą nuo seno sieja draugiški – kaimyniški santykiai. Mūsų bendra istorija, kultūriniai ir ekonominiai ryšiai visada buvo ir bus svarbūs. Valstybių vadovai vieni kitus vadina broliais, draugiškais kaimynais. Lenkijos ir Lietuvos ūkininkai taip pat puikiai vieni kitus supranta ir sprendimų ieško drauge.

Rusija sukėlė karą Ukrainoje bei grasina Lenkijai ir Baltijos šalims. Šiandien turime būti vieningi ir nepasiduoti provokacijoms, skaldymui ir supriešinimui.

Ukrainai labai reikia pagalbos – užblokuoti grūdų eksporto kanalai tapo didžiule problema, o Ukraina ir Lietuva nutarė padėti ir leido vežti grūdus tranzitu per savo teritorijas. Kadangi grūdai pasilieka vidaus rinkoje, nukenčia vietos ūkininkai ir tai sukelia didelę įtampą bei provokuoja konfliktą.

Grūdai, vežami tranzitu iš Rusijos ir Baltarusijos kelia daug klausimų – etinių, moralinių ir ekonominių.

Lietuvos žemės ūkio rūmai, bendradarbiauja su Lenkijos žemės ūkio rūmais bei kitomis Lenkijos ūkininkų organizacijomis, turi ilgalaikius ryšius, todėl šiandien ragina nepasiduoti provokacijoms ir nekurti įtampos tarp mūsų valstybių. Prašome nedaryti kliūčių mūsų prekybai ir nestabdyti krovinių transporto, tačiau siūlome ieškoti diplomatinių kelių išspręsti susidariusią situaciją.

Lietuva į Lenkiją išveža žemės ūkio produkcijos už 661 mln. €, o iš Lenkijos įveža beveik dvigubai daugiau – už 1137 mln. €. Lenkijos ekonomika iš prekybos su Lietuva turi didelę ekonominę naudą. Lietuviškų prekių vežimo į Lenkiją stabdymas gali iššaukti atsakomųjų reakcijų, dėl ko abi pusės patirtų nuostolių bei pablogintų šalių santykius. Todėl prašome Lenkijos ūkininkų ieškoti taikaus sprendimo būdo.

Lietuvos žemės ūkio rūmai, siekdami pažaboti šalies agresorės žemės ūkio, maisto ir pašarų produktų invaziją ir apsaugoti gyvybinius ir pirmaeilius nacionalinio saugumo interesus bei užtikrinti Lietuvos ūkininkų ekonominę gerovę, pasinaudojant gerąja Latvijos patirtimi, kreipiamės į Lietuvos Respublikos Seimą ir prašome skubos tvarka priimti įstatymą, kuriuo būtų draudžiama į Lietuvą iš Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos tiesiogiai, ar per trečiąsias šalis įvežti žemės ūkio, maisto ir pašarų produktus. Taip pat prašome užtikrinti sklandų, vietos ūkininkų nežlugdantį, ukrainietiškų grūdų tranzitą per Lenkiją ir Lietuvą.

  

Pranešimą paskelbė: LR Žemės ūkio rūmai
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-01 08:41
Politika, Žemės ūkis
Kontaktinis asmuo
Sonata Kisielienė
LR žemės ūkio rūmų
Kaimo plėtros ir informavimo skyriaus vedėja
Mob. 8-686 616 49
El. p. s.kisieliene@zur.lt
pasidalinti
atgal